DOI: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2015.43323

The development of technology of nanoextracts and nanopowders from herbal spices for healthful products

Раїса Юріївна Павлюк, Вікторія Вадимівна Погарська, Людмила Олексіївна Радченко, Ольга Олексіївна Юр’єва, Ганна Едуардівна Гасанова, Тетяна Сергіївна Абрамова, Тетяна Миколаївна Коломієць

Abstract


The content of biologically active substances in industrially dried natural spices has been studied and the technology of nanoextracts from them has been developed. The nanoextracts were obtained with the use of cryogenic mechanical fine-dispersed processing of raw materials before extraction as modification that allowed to increase getting of healthful extractive substances during water-spirit extraction (1,5...2 times) and reduce the term of extraction in 4...5 times due to quick diffusion of soluble substances from destroyed cells and their direct dissolving. It has been shown that natural spices and nanoextracts from them differ with the high content of biologically active substances such as essential oils, phenolic compounds, tannic compounds, which can also be natural antioxidants, possess detoxic and preservative effects and can be used in fortification of wide assortment of food healthful products with long term of storage in particular: nanodrinks, milk-herbal cocktails, phitosyrups, curd desserts, creams, sauces-dressings, dips, mayonnaises, snacks, pastes, hummus, confectionery fillings, bread and flour products, melted cheeses, curd products, products of individual nutrition, and etc.


Keywords


natural spices; biologically active substances; additives; nanoextracts; healthful products

References


Pavlyuk, R., Pogarskaya, V., Yurieva, O., Pavlyuk, V. et. al. (2014). Cryogenic and mechanical chemistry in food technologies. Kharkiv: Phinart, 260.

Pavlyuk, R., Pogarskaya, V., Pavlyuk, V., Barestovaya, A. (2014). Cryogenic mechanical chemistry in nanotechnologies of food products. Kharkiv: Phinart, 260.

Pavlyuk, R., Pogarskaya, V., Janickiy, V., Pavlyuk, V., Sokolova, L., Korobets, N., Maximova, N. (2013). Merchandizing and innovative technologies for processing of drug-technical herbal raw materials. Kharkov State University of Food Technology and Trade; Kharkov Trade and Economic Institute of Kyiv National Trade and Economic University. Kharkov, 429.

Pavlyuk, R. Yu. (1994). Development of technology of canned vitaminous phytonutrients and their use in food products of preventive action [Razrabotka technologii konservirovannih vitaminnih fitodobavok i ih ispolzovanie v produktah pitaniya profilakticheskogo deistviya]. Odessa, ONAFT, 446.

FAO/WHO (2012). Policy measures to ensure food security in the region: problems and prospects – Food Forecast to 2050. Twenty-eighth FAO Regional Conference for Europe, 25.

Dyachok, V.V. (2010), Scientific-Theoretical fundamentals of extraction of starting materials of herbal origin [Naukovo-teoretychni osnovy ekstrahuvannya likars'koyi roslynnoyi syrovyny]. Kiev, 384.

Mal'ovanyy, M. S., Dyachok, V. V. (2010). The extraction of mixture of herbal raw materials. Process calculation. Chemical Industry of Ukraine, 4, 17–21.

Osypova, L. A. (2006). Scientific substantiation of technology of canned carbonated juice flavored drinks. Kharkiv National Technic University of agricultural industry named P. Vasylenko, Kharkiv, 45, 285–292.

Osypova, L. A., Kaprel'yants, L. V. (2007). Functional drinks based on spiced-aromatic raw materials. Food industry, 9, 74–75.

Kovalenko, E. A. (2007). Scientific-Theoretical fundamentals of processes of low-temperature separation of liquid systems of food industries [Naukovo-teoretychni osnovy protsessov nyzkotemperaturnoho razdelenyya zhydkykh system pyshevyh proizvodsts]. Odessa, 516.


GOST Style Citations


Павлюк, Р. Ю. Кріо і механохімія в харчових технологіях [Текст]: монография / Р. Ю. Павлюк, В. В. Погарська, О. О. Юр’єва, В. А. Павлюк та ін. – Х. :Фінарт, 2014. – 260 с.

Павлюк, Р. Ю. Кріомеханохімія в нанотехнологіях харчових продуктів [Текст]: монография / Р. Ю. Павлюк, В. В. Погарська, В. А. Павлюк, А. А. Берестова та ін. – Х. : Фінарт, 2014. – 260 с.

Павлюк, Р. Ю. Товароведение и инновационные технологии переработки лекарственно-технического растительного сырья [Текст]: учеб. пос. / Р. Ю. Павлюк, В. В. Погарская, В. В. Яницкий, В.А. Павлюк. – Х.: Фінарт, 2013. – 429 с.

Павлюк, Р. Ю. Разработка технологии консервированных витаминных фитодобавок и их использование в продуктах питания профилактического действия [Текст]: дис. ... д-ра техн. наук / Р. Ю. Павлюк. – Одесса, 1996. – 446 с.

FAO/WHO. Меры политики по обеспечению продовольственной безопасности в регионе: проблемы и перспективы – продовольственный прогноз до 2050 года [Текст] / Двадцать восьмая региональная конференция ФАО для Европы. – Баку, 2012. – 25 с.

Дячок, В.В. Науково-теоретичні основи екстрагування лікарської рослинної сировини [Текст]: дис. … докт. техн. наук. / В. В. Дячок. – К., 2010. –384 с.

Мальований, М. С. Екстрагування суміші рослинної сировини. Розрахунок процесу [Текст] / М. С. Мальований, В. В. Дячок // Хімічна промисловість України. – 2010. – № 4. – С. 17–21.

Осипова, Л. А. Научное обоснование технологии консервированных газированных сокосодержащих ароматизированных напитков [Текст]: зб. наук. пр. / Л. А. Осипова // Харківського нац. техн. ун-ту сільськ. госп. ім. П. Василенка. – 2006. – Вип. 45. – С. 285–292.

Осипова, Л. А. Функциональные напитки на основе пряно-ароматического растительного сырья [Текст] / Л. А. Осипова, Л. В. Капрельянц // Пищевая пром-ть. – 2007. – № 9. – С. 74–75.

Коваленко, Е. А. Научно-технические основы процессов низкотемпературного разделения жидких систем пищевых производств [Текст]: дис. … д-р. техн. наук. / Е. А. Коваленко. – Одеса, 2007. –516 с.

 







Copyright (c) 2015 Раїса Юріївна Павлюк, Вікторія Вадимівна Погарська, Людмила Олексіївна Радченко, Ольга Олексіївна Юр’єва, Ганна Едуардівна Гасанова, Тетяна Сергіївна Абрамова, Тетяна Миколаївна Коломієць

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

ISSN (print) 1729-3774, ISSN (on-line) 1729-4061