DOI: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2015.46501

Development of method of use of acid-resistant selective action enzyme preparations

Петро Леонідович Шиян, Тетяна Омелянівна Мудрак, Анатолій Михайлович Куц, Ярослав Андрійович Боярчук

Abstract


A lot of studies were conducted nowadays in distilling industry on biocatalysis and fermentation of wort from starch-containing raw material using selective action enzyme complexes, but operational parameters for hydrolysis of starch-containing raw material biopolymers are not sufficiently investigated at low pH of the substrate. On the market of enzyme preparations in Ukraine there are acid-resistant enzymes that enable hydrolysis of grain mashes in low pH environment. This article concentrates on determination of efficiency of use of acid-resistant enzyme preparations (EP) when producing worts from starch-containing raw material. The results of studies on content in wort of water-soluble carbohydrates and insoluble starch depending on pH, temperature of termofermentive processing (TFP) and enzyme activity stabilizer Ca2+ ions are demonstrated. In terms of bioconversion efficiency of raw grain material components and assurance of microbiological purity of intermediate products of alcohol production, optimum pH is 3.8 - 4.0, mash processing time is 90 minutes.


Keywords


mash; enzyme preparations; fermentation of wort; wort; water-soluble carbohydrates; insoluble starch; concentration

References


Shiyan, P. L., Sosnitsky, V. V., Oliynichuk, S. T. (2009). Innovation technologies of alcohol industry. Theory and practice: a monograph. Kiev: Publishing House "Ascania", 424.

Rimareva, L. V., Overchenko, M. B., Ignatov, N. I., Abramov, I. M. (2008). Theoretical and practical bases of enzymatic catalysis of polymers of grain raw materials in the production of alcohol // Production of alcohol and alcoholic beverages, 3, 4–9.

Rimareva, L. V. (2010). Bases theoretical and practical biotechnologies of yeast. Moscow: DeLi print, 252.

Fursova, T. I., Korneev, O. S., Vostrikovs, S. V. (2007). Using the enzyme preparations to obtain starch hydrolysates different carbohydrate composition. Part 1. Production of alcohol and alcoholic beverages, 3, 18–21.

Fursova, T. I., Korneev, O. S., Vostrikovs, S. V. (2008). Researches fermentation process starch hydrolysates different carbon composition. Part 2. Production of alcohol and alcoholic beverages, 1, 13–15.

Gromov, S. I., Pykhov, S. V., Golubev, A. D.; Polyakov, V. A., Rymareva, A. V. (Eds.) (2006). The study concentrated mash cooking modes at the mechanics and enzymatic treatment using different enzyme preparations. Abstracts "Microbial biocatalysts for processing branches of agriculture". Moscow, VNIIPBT, 141–148.

Stallions, N. A. (1984). Amylolytic enzymes in the food industry. Moscow: Light and food industry, 160.

Bushin, M. A., Vostrikovs, S. V., Yakovlev, A. N. (2005). Changes in carbohydrate composition and viscosity of the grain in the process of mixing the water-heat treatment. Production of alcohol and alcoholic beverages, 4, 22–23.

Rimareva, L. V., Overchenko, M. B., Ignatov, N. I., Kadieva, A. T. (2004). Multienzymes system in the production of alcohol. Production of alcohol and alcoholic beverages, 3, 22–24.

Production schedules wort alcohol production in low-temperature cooking raw starch using enzymes concentrated TR-00032744-812-2002 (2002). Kiev: Ministerstvo agrarnoi' polityky Ukrai'ny.


GOST Style Citations


1. Шиян, П. Л. Інноваційні технології спиртової промисловості. Теорія і практика [Текст]: монографія / П. Л. Шиян, В. В. Сосницький, С. Т. Олійнічук. – К.: Видавничий дім «Асканія», 2009. – 424 с.

2. Римарева, Л. В. Теоретические и практические основы ферментативного катализа полимеров зернового сырья в спиртовом производстве [Текст] / Л. В. Римарева, М. Б. Оверченко, Н. И. Игнатова, И. М. Абрамова // Производство спирта и ликероводочных изделий. – 2008. – № 3. – С. 4–9.

3. Римарева, Л. В. Теоретические и практические основы биотехнологии дрожжей [Текст] / Л. В. Римарева. – М.: ДеЛи принт, 2010. – 252 с.

4. Фурсова, Т. И. Использование ферментных препаратов для получения гидролизатов крахмала различного углеводного состава. Часть 1 [Текст] / Т. И. Фурсова, О. С. Корнеева, С. В. Востриков // Производство спирта и ликероводочных изделий. – 2007. – № 3. – С. 18–21.

5. Фурсова, Т. И. Иследование процесса брожения гидролизатов крахмала различного углеродного состава. Часть 2 [Текст] / Т. И. Фурсова, О. С. Корнеева, С. В. Востриков // Производство спирта и ликероводочных изделий. – 2008. – № 1. – С. 13–15.

6. Громов, С. И. Исследование режимов приготовления концентрированного сусла при механико-ферментативной обработке с использованием различных ферментных препаратов [Текст]: тезисы / С. И. Громов, С. В. Пыхова, А. Д. Голубева; под ред. В. А. Полякова, А. В. Рымаревой // Микробные биокатализаторы для перерабатывающих отраслей АПК. – Москва, ВНИИПБТ, 2006. – С. 141–148.

7. Жеребцов, Н. А. Амилолитические ферменты в пищевой промышленности [Текст] / Н. А. Жеребцов. – М.: Легкая и пищевая пром-сть, 1984. – 160 с.

8. Бушин, М. А. Изменения углеводного состава и вязкости зернового замеса в процессе водно-тепловой обработки [Текст] / М. А. Бушин, С. В. Востриков, А. Н. Яковлев // Производство спирта и ликероводочных изделий. – 2005. – № 4. – С. 22–23.

9. Римарева, Л. В. Мультиэнзимные системы в производстве спирта [Текст] / Л. В. Римарева, М. Б. Оверченко, Н. И. Игнатова, А. Т. Кадиева // Производство спирта и ликероводочных изделий. – 2004. – № 3. – С. 22–24.

10. Технологічний регламент виробництва спиртових бражок при низькотемпературному розварюванні крохмалевмісної сировини з використанням концентрованих ферментних препаратів ТР-00032744-812–2002 [Текст]. – К.: Міністерство аграрної політики України, 2002.







Copyright (c) 2015 Петро Леонідович Шиян, Тетяна Омелянівна Мудрак, Анатолій Михайлович Куц, Ярослав Андрійович Боярчук

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

ISSN (print) 1729-3774, ISSN (on-line) 1729-4061