ПРОБЛЕМИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ІННОВАЦІЙНОЇ ПРИВАБЛИВОСТІ ПІДПРИЄМСТВ КОНСЕРВНОЇ ГАЛУЗІ

Автор(и)

  • Л. Б. Скляр Одеська національна академія харчових технологій, Ukraine
  • В. С. Іванченков Інститут проблем ринку та економіко-екологічних досліджень НАН України, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.15673/2312-847x.25/2015.38471

Ключові слова:

підприємства консервної галузі, інноваційний розвиток, продовольча безпека, фінансовий стан, інноваційна привабливість

Анотація

Мета. Метою статті є висвітлення результатів наукових досліджень із забезпечення інноваційної привабливості підприємств консервної галузі. Методика дослідження. Теоретичною і методологічною основою дослідження є фундаментальні положення сучасної економічної теорії, наукові праці вчених, нормативні та законодавчі акти України з питань забезпечення інноваційної діяльності підприємства. В процесі дослідження використовувалися такі методи: методи теоретичного узагальнення – для дослідження теоретичних основ та існуючих концепцій інноваційно-інвестиційної діяльності в консервній галузі; статистичні – при аналізі основних техніко-економічних показників діяльності підприємств консервної промисловості; моделювання і прогнозування – з метою визначення основних напрямів вдосконалення управління потоками економічної інформації в консервній галузі. Результати. Розглянуто окремі техніко-економічні проблеми інноваційного розвитку консервних підприємств. Наведено аналіз основних показників їх фінансового стану. Визначено основні напрямки покращення інноваційної привабливості підприємств галузі. Наукова новизна. Визначено наступні основні техніко-економічні напрямки покращення інноваційної привабливості підприємств галузі: підвищення технічного рівня виробництва, запровадження ресурсозберігаючих технологій виробництва готової продукції, використання заходів щодо зменшення втрат від сезонності, використання прогресивних форм вирощування сільгоспсировини, широке використання прогресивних форм співпраці з сільгоспвиробниками щодо переробки сільськогосподарської сировини. Практична значущість. Отримані результати дослідження є підґрунтям для вирішення практичних проблем щодо забезпечення інноваційної привабливості підприємств консервної галузі.

Посилання

Власов В. І. Глобальна продовольча безпека / В. І. Власов. – К. : ІАЕ, 2001. – 506 с.

Гойчук О. І. Продовольча безпека : монографія / О. І. Гойчук. – Житомир, Полісся, 2004. – 348 с.

Лозинська Т. М. Національний продовольчий ринок в умовах глобалізації : монографія. – Х. : Вид-во ХарРІНАДУ „Магістр”, 2007. – 272 с.

Лукінов І. І. Про стратегію трансформування АПК та забезпечення продовольчої безпеки України / І. І. Лукінов, П. Т. Саблук // Економіка України. – 2000. – № 9. – С. 62-81.

Саблук П. Т. Глобалізація і продовольство : монографія / П. Т. Саблук, О. Г. Білоус, В. І. Власов. – К. : ННУ ІАЕ, 2008. – 632 с.

Главинская Л. Т. Корпоративный экологический менеджмент: стратегический аспект (на примере предприятий рыбной промышленности). / Людмила Трофимовна Главинская // Дис. ... д-ра экон. наук: 08.00.05, Санкт–Петербургский госуниверситет, 2004. – М. : РГБ (фонды Российской гос. библиотеки) – [Электронный ресурс] – Режим доступа : http://diss.rsl.ru/diss/ 06/0321/060321015.pdf

Ермолаева В. Е. Ноосфера, экологическая этика и глубинная экология. Гуманитарный экологический журнал. Т. 4. Вып. 2. – 2002. – С. 67-79.

Статистичний щорічник Одеської області за 2010 рік. – Одеса : Головне управління статистики, 2011. – 540 с.

Вареник Н. Экорынок: поможет ли закон накормить дорогой, но сытой продукцией? / Н. Вареник // Зеркало недели. – 31 марта 2012.

Купінець Л. Є. Теоретико-методологічні та прикладні засади екологізації продовольчого сектору економіки / Л. Є. Купінець. – Автореферат дисертації на здобуття наукового ступеня доктора економічних наук. – Одеса, 2011. – 39 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2015-03-02

Номер

Розділ

Інноваційно-інвестиційні проблеми