Біотехнологічні підходи до виробництва функціональних харчових продуктів та добавок із зернової сировини

Автор(и)

  • Л. В. Kапрельянц
  • O. Д. Журлова

DOI:

https://doi.org/10.15673/2073-8684.27/2014.29697

Ключові слова:

вторинні зернові продукти, ферментативна обробка, функціональні продукти і дієтичні добавки

Анотація

Побічні продукти переробки зерна такі як висівки, мучки, зародки відповідають вимогам функціональних продуктів харчування значно більше, ніж борошно. Нові біотехнологічні підходи запропоновані для переробки вторинних зернових продуктів в харчові продукти і інгредієнти, такі як збагачені добавки харчових волокон, β-глюкани, ферментовані зернові продукти, зернові біопродукти, стійкі крохмалі, пребіотики, модифіковані геміцелюлози, білкові збагачувачі.

Посилання

Biliaderis, C., Izydorczyk, M. (2007). Functional Food Carbohydrates. CRS Press, 559.

Haymaker, B. (2008). Technology of functional cereal products. N. – Y.: CRS Press, 548.

Kaprelyants, L.V., Zhurlova, Е.D. (2013). Fitokomponenty zernovogo syr'ja: stroenie, svojstva, primenenie. Pishhevaja nauka i tehnologija, 4, 3-7.

Gibson, G., Rastall, R. (2006). Prebiotic: development and application. Willy and Sons. Ltd, 111–181.

Slavin, J. (2004). Whole grain and human health. Nutr. Res. Rev., 17, 99–110.

Truswell, A. (2002). Cereal grains and coronary heart disease. Eur. J. Clin. Nutr., 56, 1–14.

Sahyoun, N., Jacques, P., Zhang, X. (2006). Whole-grain intake is inversely associated with the metabolic syndrome and mortality in older adults. Am. J. Clin. Nutr., 83, 124-133.

Slavin, J. (2003). Why whole grains are protective: biological mechanisms. Proc. Nutr. Soc., 62, 129–-134.

Adams, J., Engstrom, A. (2000). Dietary intake of whole grain recommendations. Cereal Foods Worldwide, 45, 75–79.

Flight, I., Clifton, P. (2006). Cereal grains in the prevention of disease. Eur. J. Clin. Nutr., 60, 1145–1159.

Kaprelyants, L. (2009). Enzymes in food technologies. Odessa: “Druk”, 282–295.

Fritze, H. (1991). Process for producing a food-stuff of cereals. Patent Application, US 4254145.

Feast, R. (2000). Manufacturing technology of ready-to-eat cereals. Cereal Chemistry, 44, 452–471.

Salavaara, H. (2011). Lactic acid bacteria in cereal-based products. London: CRS Press, 207–245.

Kedia, G., Wang, K., Patel, H. (2007). Use of mixed cultures for the fermentation of cereal-based substates with potential probiotic properties. Process Biochem., 42, 65-70.

Rozada-Sanchez., R., Sattur, A. (2008). Evaluation of Bifidobacterium spp. for the production of a probiotic malt-based beverage. Process Biochem., 43, 848-854.

Kedia, G., Vazquez, J. (2008). Fermentability of whole oat flour and bran by L. plantarum. J. Food Eng., 89, 246-249.

##submission.downloads##

Опубліковано

2014-11-10

Номер

Розділ

Біопроцеси, біотехнологія харчових продуктів, БАР