Вплив солей кальцію на драглеутворення біохімічно модифікованих пектинових речовин

Автор(и)

  • Т. І. Нікітчина
  • А. Т. Безусов

DOI:

https://doi.org/10.15673/2073-8684.29/2014.33525

Ключові слова:

пектинові речовини, ферментативна де етерифікація, ступінь етерифікації, солі кальцію, драглеутворення

Анотація

У роботі наведено результати досліджень впливу солей кальцію драглеутворення пектинових речовин, модифікованих рослинною пектинметилестеразою. Встановлено, що аніони солей кальцію істотно впливають на структурування пектинової системи і можуть знижувати характеристики міцності драглів, а катіон кальцію дозволяє отримувати різноманітні гелеві композиції. Внесення від 10 до 130 мг іонів кальцію на1 гмодифікованого пектину дозволяє регулювати його технологічні властивості і використовувати їх для моделювання різних харчових композицій.

Посилання

Smith, J., Charter, E. (2010). Functional food product development. Wiley-Blackwell: Oxford, 528 p.

Golubev, V.N., Sheluhina, N.P. (1995). Pektin: himija, tehnologija, primenenie. M.: Izd. ATN RF, 373 p.

Heyraud, A. a. o. (1990). Food Hydrocolloids. V. 4, № 1, 59-68.

Arahane Tooru a. o. (1990). Polym. Bull. V. 24., № 4., P. 437

Hyde-Smith John I. Pectin the fluit-based additive // Food Thade Rev. -1988.-№ 10.-P. 577, 579.

Slivkin, A.I. (2000). Poliuronidy.Struktura, svojstva, primenenie (obzor), Vestnik VGU. Se-rija himija, biologija, 30–46.

Kohn, R. (1975). Ion binding on polyuronates alginate and pectin. Pure Appl. Chem., Vol. 42, 471-397.

Bezusov, A.T., Belousova, I.A., Nikitchina, T.I. (2008). Vlijanie sposobov dejeterifikacii pektinovyh veshhestv na ih rastvorimost' v kislyh seredah. Naukovo-virobnichij zhurnal. Harchova nauka і tehnologіja, ONAHT, T2(2), Odesa, 27-30.

Dangler, Kai. (1993). Texturing of gum and gel articles using classic apple pectin. Food Market and Technol. № 7, № 4., P. 22, 25-26, 28.

Nikitchina, T.I. (2014). Izmenenie rastvorimosti pektinovyh veshhestv pri fermentativnom gidrolize pektinmetiljesterazy kartofe-l'noj mezgi. Nauka i obrazovanie: problemy i perspektivy: sbornik statej Mezhduna-rodnoj nauchno-prakticheskoj konferencii: V 2 ch. Ch.1., Ufa: RIC BashGU, 211 – 214.

##submission.downloads##

Опубліковано

2014-12-12

Номер

Розділ

Біопроцеси, біотехнологія харчових продуктів, БАР