Обгрунтування та розробка технології лікерів із виноградних вичавок

Автор(и)

  • Л. А. Осіпова Одесская национальная академия пищевых технологий, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.15673/2073-8684.28/2014.29607

Ключові слова:

виноградні вичавки, утилізація, екстрагування, фенольні сполуки, фізіологічна дія, лікери

Анотація

Стаття присвячена вирішенню проблеми утилізації вторинних продуктів виноробства — виноградних вичавків. Досліджені умови екстрагування (температура, тривалість, тип екстрагента, дисперсність, статичний та динамічний режими), що забезпечують максимальний витяг фенольних сполук з виноградних вичавків. Доведено, що кращими екстрагентами фенольних сполук, що містяться у виноградних вичавках, є водно-спиртові розчини з об’ємною часткою етилового спирту 40,0 – 80,0 % і масовою часткою титрованих кислот 1 %. На основі екстрактів, отриманих за розробленими параметрами, приготовлені лікери для виробництва напівсухих і напівсолодких вин.

Біографія автора

Л. А. Осіпова, Одесская национальная академия пищевых технологий

доктор техн. наук,

ст. научн. cотр.

Кафедра технологии вина и энологии

Посилання

Valuiko, G.G. (1985). Sbornik tekhnologicheskich instruktsii, pravil i normativnych materialov po vinodelcheskoi promyshlennosti. Moskva, Rossiia: Agropromizdat.

Razuvaev, N.I. (1975). Kompleksnaia pererabotka vtorichnih produktov pererabotki vinograda. – Moskva, Rossiia: Pish. prom-st.

Timush, A.I. (1986-1987). Entsyklopediia vinogradarstva. Kishiniov, Moldova: Gl. red. Mold. Sov. Enysyklopedii. – Vol. 1, 408.

Valuiko, G.G. (1973). Biochimiia i technologia krasnish vin. – Moskva, Rossiia: Pish. prom-st.

Kishkovski, Z.N., Skurihin, I.M. (1988). Shimiia vina. Moskva, Rossiia: VO «Agropromisdat».

Meyer, A.A., Heinonen, M., Frankel, E.N. (1998). Antioxidant interaction of catechin, cyanidin, caffeic acid, quercetin and ellagic on human LDL oxidation, Fruit processing, 61, 71-75.

Newmarc, H.L. (1992). Plant phenolic compounds as inhibitors of mutagenesisand carcinogenesis, In Huang M.-T., Ho C-T., Lee C.Y.: Phenoliccompounds in food an their effect on health II. Antioxidant and cancer prevention, ACS Symposium Series, 507, 48-53.

Stavric, B., Matula, T.I., Klassen, R., Dovnie, R.H., Wood, R.J. (1992). Effect of flavonoids on mutagenec and biovabiliti of xenobiotics in food, In Huang M.T., Ho C-T., Lee C.Y. Phenoliccompounds in food an their effect on health II, ACS Symposium Series, 507, 239-249.

Tanaca, T., Yoshimi, N., Suqie, S., Mori, H. (1992). Protectiv effects against liver, colon, and tonque carcinogenesis by plant phenols, In Huang M.T., Ho C-T., Lee C.Y. Phenoliccompounds in food an their effect on health II, ACS Symposium Series, 507, 326-337.

Esterbauer, H., Gebici, J., Puhl, H., Jürgens, G., Esterbauer, H., Gebici, J., Puhl, H., Jürgens, G. (1992). The role of lipid peroxidation and antioxidants in oxidative modification of LDL, Free Rad. Biol. Med., 13, 341-390.

Jian-Ya, Qian, Dong, Liu, A-Gen, Huang. (2004). The efficiency of flavonoids in polar extracts of Lycum chinense Mill fruits as free radical scavenger, Food Chem., 87(2), 283-288.

Osipova, L.A., Kaprelianz, L.V., Burdo, O.G. (2007). Phunksionalnie napitki. Monographiia. – Odessa: Ukraine: «Druk». 288.

##submission.downloads##

Опубліковано

2014-11-08

Номер

Розділ

Технологія і безпека продуктів харчування