Вплив нітроген-вітамінних добавок на процес спиртового бродіння

Автор(и)

  • O. Б. Ткаченко Одесская национальная академия пищевых технологий, Ukraine
  • Л. С. Гураль Одесская национальная академия пищевых технологий, Ukraine
  • С. С. Древова Одесская национальная академия пищевых технологий, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.15673/2073-8684.28/2014.29604

Ключові слова:

азотні добавки, біомаса дріжджів, фізико-хімічні властивості, бродіння сусла

Анотація

У статті наведено результати експериментальних досліджень з використання азотно-вітамінних добавок на стадії виноградного сусла при виробництві шампанських виноматеріалів. Показано, що під час спиртового бродіння азотне живлення впливає на динаміку біомаси дріжджів, фізико-хімічний склад сусла, отриманого з винограду сортів Шардоне та Піно Нуар.

Біографії авторів

O. Б. Ткаченко, Одесская национальная академия пищевых технологий

доктор технических наук, доцент

кафедра технологии вина и энологии

Л. С. Гураль, Одесская национальная академия пищевых технологий

кандидат технических наук, доцент

кафедра пищевой химии

С. С. Древова, Одесская национальная академия пищевых технологий

Аспирант кафедра технологии вина и энологии

Посилання

Bell, S-J.,Henschke, P. (2005). Implications of nitrogen nutrition for grapes, fermentation and wine. Australian Journal of Grape and Wine Research, № 1, 242 – 295.

Ribéreau-Gayon, P., Glories, Y., Maujean, A. and Dubourdieu, D. (2000). Handbook of Enology Volume 2: The Chemistry of Wine Stabilisation and Treatments, 404.

Rapp, A., Versini, G. (1996) Influence of nitrogen on compounds in grapes on aroma compounds in wines. Journal International des Sciences de la Vigne et du Vin, № 51, 193–203.

Rodriguez-Lovelle, B., Gaudillère, J.P. (2002). Carbon and nitrogen partitioning in either fruiting or non-fruiting grapevines: Effects of nitrogen limitation before and after veraison. Australian Journal of Grape and Wine Research, 8, 86–94

Makarov, A. S. (2008). Proizvodstvo shampanskogo. Simferopol: Tavriya, 416.

Salmon, J.M., Vincent, O., Mauricio, J.C., Bely, M., Barre, P. (1993). Sugar transport inhibition and apparent loss of activity in S.cerevisiae on a sugar limiting factor of oenological conditions. American Journal of Enology and Viticulture, 44 (1), 56-64.

Gergikova, V, G. (2009). Metody technochimiheskogo kontrolya v vinodelii. Simferopol: Tavrida, 304.

Bupyan, N. I. (1997). Mikrobiologiya vinodeliya. Yalta: IViV «Magarah», 431.

Sablayrolles, J.M., Dubois, C., Manginot, C., Roustan, J.L., Barre, P. (1996). Effectiveness of combined ammoniacal nitrogen and oxygen additions for completion of sluggish and stuck fermentation. – Journal of Fermentation and Bioengineering.– № 82, 377–381.

Albers, E., Larsson, C., Liden, G., Niklasson, C., Gustafsson, L. (1996). Influence of the nitrogen source on Saccharomyces cerevisiae anaerobic growth and product formation. Applied and Environmental Microbiology, 62, 3187–3195.

Bely, M., Sablayrolles, J.M., Barre, P. (1990). Automatic detection of assimilable nitrogen during alcoolic fermentation in oenological conditions.–Journal of fermentation and bioengeneering.–4, 246-252.

##submission.downloads##

Опубліковано

2014-11-08

Номер

Розділ

Хімія харчових продуктів і матеріалів. Нові види сировини