ВИЗНАЧЕННЯ ОПТИМАЛЬНИХ УМОВ ОТРИМАННЯ ДІЄТИЧНОЇ ДОБАВКИ КОМПЛЕКСНОЇ ДІЇ З ПЕЧЕРИЦІ ДВОСПОРОВОЇ (AGARICUS BISPORUS)

Автор(и)

  • Н. К. Черно
  • Г. М. Станкевич
  • С. О. Озоліна
  • О. В. Нікітіна

DOI:

https://doi.org/10.15673/2073-8684.27/2014.29706

Ключові слова:

дієтична добавка, печериця двоспорова (Agaricus bisporus), ентеросорбент, імуномодулятор, математичне планування багатофакторних експери-ментів

Анотація

Встановлено оптимальні режими отримання дієтичної добавки з печериці двоспорової, яка містить 40,0 % глюкану, 38,6 % амінополісахариду, 3,8 % білка. Це досягається обробкою грибної сировини, з якої попередньо було вилучено водо- та кислоторозчинні сполуки, розчином з масовою часткою гідроксиду натрію 6,8 % протягом 4,5 годин. Дієтична добавка такого складу одночасно проявляє дві функції: ентеросорбційну та імуномодулюючу.

Посилання

Ahmed R., Rousse B. (2005). Immunological memory. Immunol Rev., 211, 5–337.

Xianchun Li., Schuler M., Berenbaum R. (2007). Molecular Mechanisms of Metabolic Resistance to Synthetic and Natural Xenobiotics. Annual Review of Entomology, 52, 231-253.

Bulucea C., Rosen M., Mastorakis N., Bulucea C., Brindusa C. (2012). Approaching Resonant Absorption of Environmental Xenobiotics Harmonic Oscillation by Linear Structures. Sustainability, 4, 561–573.

House R., Luebke R., Kimber I. (2006). Immunotoxicology and Immunopharmacology. CRC Press, 627.

Chang S.-T., Miles P.G. (2004). Mushrooms. Cultivation, Nutritional Value, Medicinal Effect, and Environmental Impact. CRC Press: Boca Raton, 451.

Cherno N., Osolina S., Nikitina A. (2013). Chemical composition of Agaricus bisporus and Pleurotus ostreatus fruting bodies and their morphological parts. Food and Environment Safety, 12, 291-299.

Cherno N.K., Osolina S.A., Gural L.S., Nikitina A.V. (2013). Comparative analysis of biopolymer complexes from mushrooms (Agaricus bisporus). Sbornik nauchnyh trudov SWorld. Materialy mezhdunarodnoj nauchno-prakticheskoj konferencii «Sovremennye napravlenija teoreticheskih i prikladnyh issledovanij 2013», 37, 54-59.

Ostapchuk N.V., Kaminskij V.D., Stankevich G.N., Chuchuj V.P. (1992). Matematicheskoe modelirovanie processov pishhevyh proizvodstv: Sb. zadach: Ucheb. posobie. K.: Vishha shk., 175.

##submission.downloads##

Опубліковано

2014-11-10

Номер

Розділ

Біопроцеси, біотехнологія харчових продуктів, БАР