Спектрофотометричне та хроматографічне визначення синтетичного харчового барвника Е 110 у безалкогольному напої

Автор(и)

  • О. В. Малинка
  • А. В. Егорова
  • А. В. Анельчик
  • В. П. Антонович

DOI:

https://doi.org/10.15673/2073-8684.30/2015.38373

Ключові слова:

синтетичний харчовий барвник, спектрофотометричний метод, метод високоефективної рідинної хроматографії

Анотація

Для кількісного визначення в безалкогольному напої синтетичного харчового барвника Е110 (жовтий «сонячний захід» спеціальний жовтий FCF) проведено порівняльну оцінку методу високоефективної рідинної хроматографії та спектрофотометрії. Межі виявлення барвника Е110 для спектрофотометричного визначення 0,23 мкг/мл і для ВЕРХ-визначення 0,18 мкг/мл. Порівняння параметрів лінійності, меж виявлення, стандартних відхилень (F-тест, n=6, P=0.95), відносних стандартних відхилень показало узгодження результатів, отриманих за допомогою двох різних розроблених методик. Для визначення E110 в напоях рекомендовано більш простий та експресний спектрофотометричний метод

Посилання

Food Additives / Ed. A.L. Branen, P.M. Davidson, S. Salminen, J. Thorngate.2nd ed.- New York and Basel: Marcel Dekker, Inc., 2001. 953 P. ISBN 0-8247-9343-9.

Sarafanova, L.A. (2004). Pishchevye dobavki: entsyklopedia. Sankt-Peterburg: GIORD, 808. ISBN 5-901065-79-4.

McCann, D., Barrett, A., Cooper, A., Crumpler, D., Dalen, L., Grimshaw, K., Kitchin, E., Lok, K., Porteous, L., Prince, E., Sonuga-Barke, E., Warner, J.O., Stevenson J. (2007). Food additives and hyperactive behaviour in 3-year-old and 8/9-year-old children in the community: a randomised, double-blinded, placebo-controlled trial. Lancet, 370 (9598), 1560–1567.

Boyce, M.C. (2001). Determination of additives in food by capillary electrophoresis. Electrophoresis, 22(8), 1447-1459.

Morlock, G.E., Oellig, C.M. (2009). Rapid planar chromatographic analysis of 25 water-soluble dyes used as food additives. JAOAC Int., 92 (3), 745-756.

Tateo, F., Bononi, M., Gallone, F. (2010). Rapid detection of dimethyl yellow dye in curry by liquid chromatography-electrospray-tandem mass spectrometry. Czech J. Food Sci., 28, 427-432.

Hope, C., Connors, R. (1994). High-performance liquid chromatography of food colours and its relevance in forensic chemistry. J. Chromatogr. A., 674 (1-2), 281-299.

Greenway, G.M., Kometa, N., Macrae, R. (1992). The determination of food colours by HPLC with on-line dialysis for sample preparation. Food. Chem., 43 (2), 137-140.

Oka, H., Ikaia, Y., Ohno, T., Kawamura, N., Hayakawa, J., Harada, K., Suzuki, M. (1994). Identification of unlawful food dyes by thin-layer chromatography-fast atom bombardment mass spectrometry. J. Chromatogr. A., 674 (1-2), 301-307.

Gosetti, F., Gianotti, V., Polati, S., Gennaro, M. C. (2005). HPLC-MS degradation study of E110 Sunset Yellow FCF in a commercial beverage. J. Chromatogr. A., 1090 (1-2), 107-115.

Coelho, T.M., Vidotti, E.C., Rollemberg, M.C., Medina, A.N., Baesso, M.L., Cella, N., Bento, A.C. (2010). Photoacoustic spectroscopy as a tool for determination of food dyes: comparison with first derivative spectrophotometry. Talanta., 81 (1-2), 202-207.

##submission.downloads##

Опубліковано

2015-02-27

Номер

Розділ

Хімія харчових продуктів і матеріалів. Нові види сировини