ОКИСНИЙ СТРЕС І АНТИОКСИДАНТНА СИСТЕМА ЗАХИСТУ ПЛОДІВ ЯБЛУНІ

Автор(и)

  • М. Є. Сердюк
  • С. С. Байбєрова

DOI:

https://doi.org/10.15673/2073-8684.31/2015.44279

Ключові слова:

apples, oxidative stress, adoption, malondialdehyde, sugars, acids, phenolics, ascorbic acid, superoxide dismutase, peroxidase

Анотація

Дослідження присвячено вивченню закономірностей функціонування антиоксидантної захисної системи і встановленню визначального чинника у розвитку стрес-толерантності плодів яблуні.  Об’єктами досліджень обрано плоди яблуні чотирьох сортів: Айдаред, ГолденДелішес, Ренет Симиренка, Флоріна. Встановлено, що під дією стресових погодних чинників у плодах яблуні розвивається окисний стрес, про що свідчить значне зростання вмісту малонового діальдегіду. Основним стресовим погодним чинником в умовах Південної степової підзони України є середньорічна сума активних температур. Адаптивною відповіддю плодів є стимуляція антиоксидантної захисної системи, яка проявляється в підвищенні ендогенного рівня фенольних речовин, цукрів і активності супероксиддисмутази і пероксидази. Розраховані вектори пріоритетів свідчать, що при окисному стресі домінуюча роль у захисній відповіді плодів яблуні сортів Ренет Симиренка та Голден Делішес належить фенольним речовинам. В яблуках сортів Флоріна і Айдаред визначальною є дія антиоксидантних ферментів супероксиддисмутази і пероксидази.

Посилання

Gudkovskij V.A., Kashirskaja N.Ja., Cukanova E. M. (2001). Okislitel'nyj stress plodovyh i jagodnyh kul'tur. Tambov: Izd-vo Tamb. tehn. un-ta. 88 s.

Chupahina G. N., Maslennikov P.V., Skrypnik P.N. (2011). Prirodnye antioksidanty (jekologicheskij aspekt): monografija. Kaliningrad: Izd-vo BFU im. I. Kanta. 111 s.

Kalt W., Kushand M. M. (2000). The role of oxidative stress and antioxidants in plant and human helth: Introduction to the Colloquim. Hort Science. 572 p.

Chaves M.M, Maroco J.P., Pereira J.S. (2003). Understanding plant responses to drought – from genes to the whole plant. Functional Plant Biology. V. 30. P. 239-264.

Bakulina E.A. (2010) Issledovanie antioksidantnoj roli prolina u galafitov i uchastie AFK v reguljacii ego biosinteza: avtoref. dis. … kand. biol. nauk: spec. 03.01.05 – fiziologija i biohimija rastenij. M. 27 s.

Shulaev V., Oliver D.J. (2006). Metabolic and Proteomic Markers for Oxidative Stress. New Tools for Reactive Oxygen Species Research 1[OA] . Plant Physiology. V. 141. Р. 367–372.

Kasperska-Zajac А., Brzoza Z., Rogala B., Polaniak R., Birkner E. (2008). Antioxidant Enzyme Activity and Malondialdehyde Concentration in the Plasma and Erythrocytes of Patients With Urticaria Induced by Non-steroidal Anti-infl ammatory Drugs. J. Investig Allergol Clin Immunol. V. 18(5). Р. 372-375.

Tomás-Barberan, F. A., Ferreres F., Gil M.I.(2000). Antioxidant phenolic metabolites from fruit and vegetables and changes during postharvest storage and processing. Studies in Natural Products Chemistry. P. 739–795. doi:10.1016/s1572-5995(00)80141-6.

Chupahina G.N. (1997). Sistema askorbinovoj kisloty rastenij: monografіja. Kaliningrad: Izd-vo Kaliningrad. un-ta. 120 s.

Yamasaki H., Sakihama Y., Ikehara N. (1997). Flavonoid-peroxidase reaction as a detoxification mechanism of plant cells against H2O2. Plant Physiol. V. 115. P. 1405—1412.

Chen G., Jia K., Han L., Ren L. (2004). Effects of calcium and calmodulin antagonist on antioxidant systems of eggplant seedlings under high temperature stress. Agr. Sci. China. V. 3, № 2. P. 101-107.

Derjabin A.N., Sin'kevich M. S., Dubinina I. M. (2007). Vlijanie saharov na razvitie okislitel'nogo stressa, vyzvannogo gipotermiej (na primere rastenij kartofelja, jekspressirujushhih gen invertazy drozhzhej). Fiziologija rastenij. T.54. S. 39 – 46.

Сontento A.L., Kim S.J., Bassham D.C. (2004). Transcriptome profiling of the response of Arabidopsis suspension culture cells to Suc starvation. Plant Physiol. V 135. P. 2330 – 2347.

Kursanova T. A. (1988). Razvitie predstavlenij o prirode immuniteta rastenij. M.: Nauka. 71 s.

Toajma V. I. M. (2010). Dejstvie UV-B obluchenija na antioksidantnuju sistemu lekarstvennyh rastenij: avtoref. dis. … kand. biol. nauk: spec. 03.01.05 – fiziologija i biohimija rastenij. M. 27 s.

Adyanthaya I., Kwon Y. I., Apostolidis E., Shetty K. ( 2009). Apple postharvest preservation is linked to phenolic content and superoxide dismutase activity. Journal of Food Biochemistry. V. 33. Р.535–556.

Baker C.J., Orlandi E. W., (1995). Active oxygen in plant pathogenesis. Annu Rev Phytopathol. V. 33. Р. 299 – 321.

Dubey A., Diwakar S. K., Rawat S.K., Kumar P. (2007). Characterization of Ionically Bound Peroxidases from Apple (Mallus pumilus) Fruits. Preparative Biochemistry & Biotechnology. V. 37. Р. 47–58.

Najchenko V.M., . Zamors'ka I.L. (2010). Tekhnolohiia pererobky i zberihannia plodiv ta ovochiv. Uman': Vydavets' «Sochins'kyj». 328 s.

Pat. 2144674 Rossijskaja Federacija, MPK7 7G01N33/52, 7G01N33/68. Sposob opredelenija antioksidantnoj aktivnosti superoksiddismutazy i himicheskih soedinenij / Sirota T.V.; zajavitel' i patentoobladatel' Sirota Tat'jana Valerianovna. - № 99103192/14; zajavl.24.02.99; opubl.20.01.00, Bjul. №2 (ІІ.ch.). – S.266.

Zemljanuhin A.A.(1985). Malyj praktikum po biohimii. Voronezh: Izdatel'stvo Voronezhskogo universiteta. 128 s.

Saati, T. (1993). Prinjatie reshenij. Metod analiza ierarhij. M.: Radio i svjaz'. 226 s.

##submission.downloads##

Опубліковано

2015-06-11

Номер

Розділ

Хімія харчових продуктів і матеріалів. Нові види сировини