ПАРАБЕНИ: ВЛАСТИВОСТІ, ВИКОРИСТАННЯ, МЕТОДИ ВИЗНАЧЕННЯ

Автор(и)

  • О. О. Лівенцова

DOI:

https://doi.org/10.15673/2073-8684.4/2015.55870

Ключові слова:

парабени, консерванти, методи визначення, високоефективна рідинна хроматографія

Анотація

В огляді представлено коротку інформацію про сучасний стан досліджень в області застосування, властивостей і методів визначення парабенів. У складі харчових продуктів, парфумерно-косметичних засобів і фармацевтичних препаратів широко застосовуються парабени (метил- (Е-218), пропіл- (Е-216), етил- (Е-214), бутил- і бензілпара-гідроксибензоат) як консервуючі та антимікробні речовини. Ефективність парабенів в якості консервантів обумовлена їхніми антисептичними і фунгіцидними властивостями. За консервуючою дією ці ефіри значно переважають пара-гідроксибензойну кислоту та її солі. На відміну від бензойної та сорбінової кислот, парабени зберігають свою активність не тільки в кислих, але й у нейтральних середовищах. Для контролю вмісту парабенів в споживчих товарах використовуються методи високоефективної рідинної хроматографії (ВЕРХ) зі спектрофотометричним чи флуориметричним детектуванням, газорідинну хроматографію, газову хромато-мас-спектрометрію, електрокінетичну капілярну хроматографію, мікроемульсійну електрокінетичну хроматографію, міцелярну рідинну хроматографію, капілярний електрофорез в комбінації з мас-спектрометрією, а також спектрофотометричний метод і потенціометричне кислотно-основне титрування.

Найбільш ефективними при визначенні парабенів є методи газової і високоефективної рідинної хроматографії. А також метод капілярного електрофорезу. Проте поширене застосування цих методів ускладнене через необхідність застосування високовартісного обладнання

Посилання

Polat S, Gosetti F, Gennaro MC. Preservatives in cosmetics. Regulatory aspects and analytical methods. Anal. of Cosmetic products. Copyright: Elsevier. 2007; 211-241. doi:10.1016/B978-044452260-3/50034-6

Belikov OE, Puchkova EV . Konservantyi v kosmetike i sredstvah gigienyi. M.: Shkola kosmeticheskih himikov; 2003; 250.

Kostyukovskiy YaL, Melamed DB. Metodyi opredeleniya himicheskih konservantov i antioksidantov v pischevyih produktah. Zhurn. analit. him. 1989; 44: 5-44.

Belgaied JE, Trabelsi H. Determination of cisapride, its oxidation product, propyl and butyl parabens in pharmaceutical dosage form by reversed-phase liquid chromatography. J. Pharm. Biomed. Anal. 2003; 33(5): 991-998.

Satinsky D, Huclova J , Solich P, Karlicek R. Reversed-phase porous silica rods, an alternative approach to high-p erformance liquid chroma-tographic separation using the sequential injection chromatography technique. J. Chromatogr. A. 2003; 1015 (1−2): 239-244.

Noguera-Orti JF, Villanueva-Camanas RM, Romis-Ramos G. Determination of Parabens in Cosmetics without Previous Extraction by Micellar Liquid Chromatography. J. Chromatogr. Sci. 1999; 37(3): 83-87.

Milojevic Z, Agbaba D, Eric S. et al. High-performance liquid chromatographic method for the assay of dexamethasone and xylometazoline in nasal drops containing methyl p-hydroxybenzoate. J. Chromatogr. A. 2002; 949 (1-2): 79-82.

Giovannandrea RDi, Diana L, Friori M and etc. Determination of ethyl-p-hydroxybenzoate in sow pancreatic juice by reversed-phase high-performance liquid chromatography. J. Chromatogr. B. 2001; 751(1): 365- 369.

Zgorka G, Kawka S. Application of conventional UV, photodiode array (PDA) and fluorescence (FL) detection to analysis of phenolic acids in plant material and pharmaceutical preparations. J. Pharm. Biomed. Anal. 2001; 24: 1065-1072.

Soni MG, Taylor SL, Greenberg NА, Burdock GA. Evaluation of the health aspects of methyl paraben: a review of the published literature. Food Chem. Toxicol. 2002; 40 (10): 1335-1373.

Borremans М, Roos P, Loco JV, Goeyens L. Validation of HPLC аnalysis of 2-рhenoxyethanol, 1-phenoxypropan-2-ol, methyl, ethyl, propyl, butyl and benzyl 4-hydroxybenzoate (parabens) in cosmetic products, with emphasis on decision limit and detection capability. Chromatographia. 2004; 59 (1): 47-53.

Huang HY, Lai YC, Chiu CW, Yeh JM. Comparing micellar electrokinetic chromatography and microemulsion electrokinetic chromatography for the analysis of preservatives in pharmaceutical and cosmetic products.J. of Chromatogr. A. 2003; 993 (1-2): 153-164.

Loginova LP, Evdokimenko DV, Kulikov AYu, Lavrenchenko AN. Kontrol soderzhaniya n-gidroksibenzoynoy kislotyi i parabenov v kosmeticheskih sredstvah metodom mitsellyarnoy tonkosloynoy hromatografii. Visnik Harkiv. nats. un-tu. 2006. 731(14): 127-134.

Prevot AB, Pramauro E, Gallarate M and etc. Determination of micelle/water partition coefficients of cosmetic preservatives - optimisation of the capillary electrophoretic method. Anal. Chim. Acta. 2000; 412(1-2): 141-148.

Sumtsov MA, Titova AV, Sadchikova NP. O vyibore metodiki kolichestvennogo opredeleniya metilparagidroksibenzoata s ispolzovaniem prot-seduryi validatsii. Vestnik VGU. Ser. Himiya. 2005; 1: 236 - 239.

Marengo E, Gianotti V, Angioi S, Gennaro MC.( . Optimization by experimental design and artificial neural networks of the ion-interaction re-versed-phase liquid chromatographic separation of twenty cosmetic preservative. J. of Chromatogr. A. 2004; 1029 (1-2): 57-65.

Malits'ka YuYu ,Levchik VM, Zuy MF, Zaytsev VM. Kapilyarna ta dispersiyna mikroekstraktsiya parabeniv. Metodyi i ob'ektyi him. analiza. 2014; 9(3): 109-117.

Titova AV, Sumtsov MA, Sadchikova NP. Razdelenie proizvodnyih paragidroksibenzoynoy kislotyi metodom tonkosloynoy hromatografii. Vestnik VGU. Seriya: Himiya. Biologiya. Farmatsiya. 2005; 1: 240-243.

Usal UD, Guray T Determination of parabens in pharmaceutical and cosmetic products by capillary electrophoresis. J. of Analyt. Chem. 2008; 63 (10): 982-986.

Kurakina VS, Medvedeva OM, Dmitrenko SG, Shpigun OA Opredelenie parabenov v kosmeticheskoy produktsii metodom kapillyarnogo zon-nogo elektroforeza. Vestn. Mosk. un-ta. Ser.2. Himiya. 2004; 45 (2): 124-130.

Wang SP, Chang CL Determination of parabens in cosmetic products by supercritical fluid extraction and capillary zone electrophoresis. Anal. Chim. Acta. 1998; 377 (1): 85-93.

Mahuzier PE, Altria KD, Clark BJ. Selective and quantitative analysis of 4-hydroxybenzoate preservatives by microemulsion electrokinetic chromatography. J. of Chromatography A. 2001; 924 (1-2): 465-470.

Driouich R., Takayanagi, T, Oshima M, Motomizu S. Separation and determination of haloperidol, parabens and some of their degradation products by micellar electrokinetic chromatography. J. of Chromatography A. 2000; 903 (1-2): 271-278.

Huang HY, Lai YC, Chiu ChW, Yeh JM. Comparing micellar electrokinetic chromatography and microemulsion electrokinetic chromatography for the analysis of preservatives in pharmaceutical and cosmetic products. J. of Chromatography A. 2003; 993 (1-2): 153-164.

Baalbaki B, Blanchin MD, Fabre H. Validation of a micellar electrokinetic capillary chromatography method for the determination of imidurea, methyl and propylparabens in a pharmaceutical ointment. Anal. Chim. Acta. 2002; 463 (1): 15-20.

Saad B, Bari M F, Saleh MI. Simultaneous determination of preservatives (benzoic acid, sorbic acid, methylparaben and propylparaben) in food-stuffs using high-performance liquid chromatography. J. of Chromatography A. 2005; 1073 (1-2): 393-397.

##submission.downloads##

Опубліковано

2015-12-10

Номер

Розділ

Хімія харчових продуктів і матеріалів. Нові види сировини