ЕКОЛОГІЧНЕ МАРКУВАННЯ ОРГАНІЧНИХ М’ЯСНИХ ПРОДУКТІВ

Автор(и)

  • Г. В. Крусір
  • Л. І. Короленко
  • А. В. Кіріяк
  • О. О. Чернишова

DOI:

https://doi.org/10.15673/2073-8684.30/2015.38429

Ключові слова:

екологічне маркування, екологічний знак, органічна продукція, екологічні критерії, функціональні вимоги, безпека продуктів, повний життєвий цикл продукції

Анотація

Основні питання статті присвячено екологічному маркуванню органічної м’ясної продукції. У той час, коли відносини між Україною та країнами Європейського Союзу стали більш інтенсивними, сегмент органічних продуктів харчування демонструє значне зростання. До того ж, прогресивні технології виробництва органічних продуктів сільського господарства, невід’ємною частиною яких є енергооптимізація та курс на високу якість та безпечність харчової продукції, дозволять Україні зайняти у майбутньому лідируюче місце серед виробників органічого. Враховуючи контроль за такою продукцією зі сторони іноземних органів сертифікації, для забезпечення відповідності продукції до вказаних характеристик, виникла потреба в об'єктивних експериментальних методах визначення органічності товарів. У статті розглядається один з найбільш важливих етапів процедури отримання знаку екологічного маркування органічної продукції – розробка методики оцінки органічності. Значна увага приділяється стадії розробки критеріїв методики та методи їх визначення для проведення експертизи, метою якої є оцінка органічні м'ясних продуктів. Перелік критеріїв у повному обсязі характеризують безпеку, біологічну активність і органічність м'яса. У якості досліджуваних зразків м'ясної продукції було використано свинину різних виробників. Перший зразок має маркування органічної продукції, другий – фермерський продукт, третій – продукт без знаків маркування.

Результати проведених досліджень свідчать про перспективи подальшого вдосконалення методики екологічного маркування органічної продукції на основі критеріїв оцінки.

Посилання

Sergienko, O.I. (2010). Osnovnyie printsyipi i metodologicheskie aspektyi ekomarkirovaniya pischevyih produktov [Electron resource]. Ekonomika i ekologicheskiy menedzhment. ENZh, 2, Mode of access: http://www.economics.open-mechanics.com/journals.

International Federation of Organic Agriculture Movements [Electron resource]. Mode of access: http://www.ifoam.org/en/organic-landmarks/principles-organic-agriculture.

IOAS, Accreditation and Assessment [Electron resource]. Mode of access: http:www.ioas.org.

Sergienko, O.I., Trofimova, A.S. (2011). Ekologicheskie trebovaniya v sfere mezhdunarodnoy torgovli i proizvodstva pischevoy produktsii. Sbornik nauchnih trudov molodyih spetsialistov, prepodavateley i aspirantov po rezultatam provedeniya Tretego molodezhnogo ekologicheskogo Kongressa «Severnaya palmira»,.Spb NITsEB RAN, 243-248.

Selivanova, E.B. (2007). Sravnitelnyiy analiz izvestnyih metodov opredeleniya svezhesti myasa. Konferentsiya-konkurs nauchno-issledovatelskih rabot molodyih uchenyih i spetsialistov, 115-117.

KrusIr, G.V., Kondratenko, I.P. (2013). OrganIzatsIya ekologIchnogo kontrolyu pIdpriEmstva ekspertnim metodom. MaterIali MIzhnarodnoYi naukovo-praktichnoYi konferentsIYi «EkonomIchnI ta upravlInskI aspekti rozvitku pIdpriEmstv v harchovoYi promislovostI»,Odesa, ONAHT, 212-213.

Lisitsyn, A .V., Chernukha, I.M., Kuznetsova, T.G., Seiivanova, E.B. (2008). Sensory systems: use in fresh meat quality control. Proceedings of 54 International Congress of Meat Science and Technology. Cape Town, South Africa, 163.

Shevchenko, R.I., Borsch, R.I. (2012). Kompleksna otsInka rIvnya ekologIchnoYi bezpeki m’yasopererobnih pidpriemstv. MIzhvuzIvska naukova studentska konferentsIya 2011-2012 n.r. 27 lyutogo-2 bereznya 2012 r., m. Odesa. ONAHT, 176.

KrusIr, G.V., Kondratenko, I.P., Dumbrava, A.A. (2013). Metod biotestirovaniya kak sposob otsenki kriticheskih kontrolnyih tochek. Sb. naukovih prats molodih uchenih, aspIrantIv ta studentIv, 1, 52-53.

Vinohodov, D.O., Polyakov, N. L. (2003). Biotestirovanie v ptitsevodstve i veterinarii: Vvedenie v biotestirovanie. Veterinariya v ptitsevodstve, 5-6, 41-46.

Vinohodov, D.O., Polyakov, N.L. (2003). Opredelenie mikotoksinov metodami biotestirovaniya. Veterinariya v ptitsevodstve, 5-6, 47-48.

Andersen, J.O. (2001). Development and Application of the Biocrystallisation Method. Biodynamic Research Association. Denmark,.

Kahl, J., Busscher, N. & Meier-Ploeger, A. (2003). Ganzheitliche Untersuchungsmethoden zur Erfassung und Prüfung der Qualität ökologischer Lebensmittel: Stand der Entwicklung und Validierung. Abschlußbericht Projekt 02OE 70, Bundesprogramm Ökolandbau.

Kolesnichenko, P.D. Lobeeva, N.V., Tsvetikova, O.N. (2012). Vliyanie okislitelno – vosstanovitelnogo potentsiala zhidkostey, prinimaemyih vnutr na morfofunktsionalnyie osobennosti zheludka, tonkogo i tolstogo kishechnika. Novyie informatsionnyie tehnologii v meditsine, biologii, farmakologii i ekologii: trudyi 20 Mezhdunarodnoy konferentsii i diskussionnogo nauchnogo kluba,Yalta; Gurzuf, 171-174.

Zholnin; A.V. (2012). Obschaya himiya: uchebnik: dlya studentov meditsinskih vuzov. Moskva, GEOTAR-Mediya, 399

##submission.downloads##

Опубліковано

2015-03-01

Номер

Розділ

Технологія і безпека продуктів харчування