Використання методу твердофазної спектрометрії для тест-визначення антиоксидантів

Автор(и)

  • C. D. Бельтюкова
  • О. О. Лівенцова
  • А. А. Степанова

DOI:

https://doi.org/10.15673/2073-8684.30/2015.38370

Ключові слова:

антиоксиданти, твердофазна спектрометрія, тест-визначення

Анотація

Показано переваги методу твердофазної спектрометрії з реєстрацією люмінесцентного сигналу аналіту у фазі сорбенту в порівнянні зі звичайними спектроскопічними методами. Встановлено можливість використання сенсибілізованої люмінесценції лантанідів (іонів тербию (III)) як люмінесцентного маркера при визначенні антиоксидантів поліфенольного типу. Відзначено переваги цього методу, що дозволяє проводити контроль якості, безпеки або фальсифікації харчових продуктів. Наведено основні характеристики методик визначення ряду антиоксидантів – ваніліну, галової кислоти і піропілгалату, кофеїну, суми поліфенольних сполук, хлорогенової кислоти, суми катехінів, а також ряду флавоноїдів – кверцетину, рутину і моріну в різних харчових продуктах (коньяки, вина, харчових і косметичних маслах , каві, чаї) і рослинній сировині. Всі методики можуть виконуватися в тестовому варіанті, що значно скорочує час проведення аналізу та спрощує його

Посилання

Zolotov, Yu.A., Ivanov, V.M. & Amelin, V.G. (2006). Himicheskie test-metodyi analiza. Moskva. Rossiia: URSS.

Dmitrienko, S.G., Myshak, E.V., Runov V.K. & Zolotov, Yu.А. (1995). Sorpion-photometric determination of phenols with polyurethane foam, Polsha ,Warsawа. 40(1), 291−298. doi:10.1016/S0003-2670(98)00394-8.

Morosanova, E.I., Sobko, A.A. & Yashin, N.V. (2001). Tonkosloynaya hromatografiya: test-opredelenie fenolov i papaverina. Tezisyi dokl. Vserossiyskogo simpoziuma Test-metodyi himicheskogo analiza, Moskva, Rossiia, 34.

Krushinska, O.A., Zaporozhets, O.A. (2005). Test-otsinka antyoksydantnoi aktyvnosti chervonykh vyn. Visnyk KNU im. T. Shevchenka, Ser. Khimii, Kyiv, 41, 21−23.

Krushynska, O.A., Zaporozhets, O.A., Lippovska, N.O. & Barvinchenko, V.M. (2003). Test-vyznachennia antyoksydantnoi aktyvnosti chornoho ta zelenoho chaiu sorbtsiino-spektrofotometrychnym metodom. Tezy dop. Vseukr. Nauk. Konf. «Suchasni problemy hihiieny, toksykolohii ta analitychnoi khimii», Kyiv. 90.

Medvedeva, O.M., Dmitrienko, S.G., Ivanov, A.A. & Shpigun, O.A. (2001). Test-sredstva na osnove penopoliuretanov dlya opredeleniya n-oksibenzoynoy i gallovoy kislot. Tezisyi dokl. Vserossiyskogo simpoziuma Test-metodyi himicheskogo analiza, Moskva, Rossiia, 1.

Dmitrienko, S.G., Goncharova, L.V., Zhigulev, A.V., Nosov, R.E., Kuzmin, N.M. & Zolotov, Yu.A. (1998). Sorpion-photometric determination of ascorbic acid using molybdosilicic heteropoliacid and polyurethane foam after microwave irradiation. Anal. Chem. Acta, 373(1),137−138.

Mileyko, V.E. (2001). Analiz vozduha indikatornyimi trubkami i passivnyimi dozimetrami. Tezisyi dokl. Vserossiyskogo simpoziuma Test-metodyi himicheskogo analiza, Moskva, Rossiia, 51.

Lin, L., G. Chem, M.L. Fishman (2005). A single sorbent for tetracycline enrichment and subsequent solid-matrix time-resolved luminescence. Anal. Chem. Acta, 528, 261−268. doi:10.1016/j.aca.2004.10.053.

Schneider, M.Y., Chen, G. & Fishman ,M.L. (2004). Time-resolved luminescence screening assay for tetracyclines in chicken muscle. Anal. Lett., 37(10), 2067−2078. doi: 10.1081/AL-200026679.

Lorent Martinez, E.Y., Garcia Reyes, Y.F., Ortega Barrales, P. & A. Molina Dsa (2005). Terbium- sensitized luminescence optosensor for the determination of norfloxcin in biological fluids. Anal. Chem. Acta. 532,159 −164. doi:10.1016/j.aca.2004.10.066.

Beltyukova, S.V., Teslyuk, O.V. & Liventsova, E.O. (2014). Lyuminestsentnyiy analiz pischevyih produktov. − Germaniya: LAP Rambert Academic Publishing, 179.

Byichkova, A.A. (2013). Sorbtsionno-lyuminestsentnoe opredelenie polifenolnyih soedineniy v pischevyih produktah, rastitelnom syire i farmatsevticheskih preparatah.: dis.kand. him. nauk: 02.00.02: zaschischena 26.03.13.: utv. 04.07.13, 184.

Teslyuk, O.V., Beltyukova, S.V. & Liventsova, E.O. (2013). Opredelenie kofeina po tusheniyu sensibilizirovannoy lyuminestsentsii kompleksnogo soedineniya iona Tb(III). Visnyk ONU. Ser. Khimiia., Odesa, 18(1(45)), 57−62.

##submission.downloads##

Опубліковано

2015-02-27

Номер

Розділ

Хімія харчових продуктів і матеріалів. Нові види сировини