КОМПЛЕКСОУТВОРЕННЯ АНТОЦІАНІВ ЧЕРВОНИХ СОРТІВ ВИНОГРАДУ З БІОПОЛІМЕРОМ ГУМІАРАБІКОМ

Автор(и)

  • Л. С. Гураль

DOI:

https://doi.org/10.15673/2073-8684.4/2015.55868

Ключові слова:

оздоровчі продукти харчування, функціональний інгредієнт, антиоксиданти, антоціани винограду, біополімери, гуміарабік, комплексоутворення

Анотація

Досліджено комплексоутворення антоціанів червоних сортів винограду з гуміарабіком – полімером природного походження, який містить полісахаридну і білкову компоненти. Встановлено, що найбільший ступінь зв’язування антоціанів з полімерною матрицею має місце при суміщенні їхніх 0,1 %-х водних розчинів у об’ємних співвідношеннях 1:1 за температури 40-45 ºС. Утворення комплексу антоціанових пігментів з гуміарабіком доведено за допомогою методів гель-хроматографії, УФ- та ІЧ-спектроскопії. За даними диференційної ІЧ-спектроскопії утворення стабільного комплексу забезпечується за рахунок водневих зв’язків між оксигеновмісними функціональними групами взаємодіючих компонентів. У результаті комплексоутворення зростає рН- і термостабільність антоціанів. Їхня антиоксидантна активність у складі комплексу антоціани-гуміарабік підвищується у порівнянні з вільними антоціанами на 11,0 %. Отриманий комплекс є високоактивним фізіологічно-функціональним харчовим інгредієнтом.

Посилання

Skurihin IM., Nechaev AP. Vse o pishсhe s tochki zrenija himika: monografija. Moskva: Vysshaja shkola; 1991.

Shemeta OO, Dozhuk KM, Shemeta OO. Funktsionalne kharchuvannya – novyy pidkhid do zdorovoho sposobu zhyttya. Liky Ukrayiny. 2015; 1(186):24-27.

El Sohaimy SA. Functional foods and nutraceuticals-modern approach to Food Science. World Applied Sciences Journal. 2012; 20(5):691-708.

Lachman J, Orsák M, Pivec V. Antioxidant contents and composition in some vegetables and their role in human nutrition. Hortic. Sci. 2000; 27:65-78.

Kuchin AV, Chukicheva IJu. Antioksidanty: himija i primenenie. Vestnik uralskogo otdelenija RAN. 2011; 3(37):43-57.

Fei He, Lin Mu, Guo-Liang Yan, Na-Na Liang, et al. Biosynthesis of Anthocyanins and Their Regulation in Colored Grapes. Molecules. 2010; 15:9057-9091.

Makarevich AM, Shutova AG, Spiridovich EV, Reshetnikov VN. Funkcii i svojstva antocianov rastitelnogo syrja. Obzor. Trudy BGU. 2010; 2(4):1-11.

Nechaev AP, Traubenberg SE. , Kochetkova AA. Pishhevaja himija; 2-e izd., pererab. i ispravl. Sankt Peterburg: GIORD; 2003.

Nechaev AP, Kochetkova AA, Zajcev AN. Pishhevye dobavki: Ucheb.-metod. posobie. Moskva: Izdatelskij kompleks MGUPP; 1999.

Alistair M. Stephen. Glyn O. Phillips, Peter A. Williams. Food Polysaccharides and Their Applications. CRC Press; 2006.

Krishtanova NA, Safonova MJu, Bolotova VC i dr. Perspektivy ispolzovanija rastitelnyh polisaharidov v kachestve lechebnyh i lechebno-profilakticheskih sredstv. Vesnik VGU. Ser. Himija, biologija, farmacija. 2005; 1:212-221.

Cherno NK, Lomaka OV. Stabilizacija betanina kompleksoobrazovaniem s arabinogalaktanom. Izvestija vuzov. Pishhevaja tehnologija. 2013;4:32-34.

Сherno N, Osolina S, Nikitina O. Preparation and characterization of iron complexes based on polysaccharides from Agaricus bisporus. Skhidno-Yevropeyskyy zhurnal peredovykh tekhnolohiy. 2014; 5/11(71):52-57.

John F. Kennedy. Glyn O. Phillips, Peter A. Williams. Gum Arabic. Royal Society of Chemistry; Hardback; 2011.

Gural LS. Fizyko-khimichna kharakterystyka preparatu humiarabiku. Zb. tez dopovidey Mizhnar. nauk.-prakt. konf. «Kharchovi tekhnolohiyi, khliboprodukty i kombikormy». Odesa: ONAHT, 2015:107-108.

Shesterin VI, Sevodin VP. Izuchenie sostava antocianov vinograda. Himija rastitelnogo syrja. 2013. 3:177-180.

Striegel A, Yau WW, Kirkland JJ, Bly DD. Modern size-exclusion liquid chromatography: practice of gel permeation and gel filtration chroma-tography. 2nd ed. NJ: John Wiley & Sons; 2009.

Chung C, Nickerson W. Polysaccharide synthesis in growing yeast. J. Biol. Chem. 1954. 208:395–407.

Clark ВJ, Frost T, Russell MA.UV Spectroscopy: Techniques, instrumentation and data handling. Springer Science & Business Media; 1993.

Barbara H. Stuart. Infrared Spectroscopy: Fundamentals and Applications. John Wiley & Sons, Ltd; 2004.

Salkova EG, Amzashvili MG. Izuchenie antioksidantnoj aktivnosti jekstraktov kutikuly jablok. Prikl. biohimija i mikrobiologija. 1987. 23(5):686-691.

##submission.downloads##

Опубліковано

2015-12-10

Номер

Розділ

Хімія харчових продуктів і матеріалів. Нові види сировини