ОТРИМАННЯ ТА ХАРАКТЕРИСТИКА БІОПОЛІМЕРНИХ КОМПЛЕКСІВ ГЛИВИ ЗВИЧАЙНОЇ (PLEUROTUS OSTREATUS)

Автор(и)

  • О. В. Нікітіна
  • Н. К. Черно
  • С. О. Озоліна

DOI:

https://doi.org/10.15673/2073-8684.3/2015.50276

Ключові слова:

глива звичайна, комплекс, β-глюкан, хітин, меланіни, ентеросорбент, антиоксидант

Анотація

Гриби – перспективне джерело отримання біологічно активних речовин, серед яких найбільше значення мають полісахариди, зокрема β-глюкан. До складу нерозчинної компоненти грибів – біополімерного комплексу клітинних стінок – окрім β-глюкану, також входять хітин, меланіни та білкові речовини. Проте виділення окремих компонентів призводить до зниження виходів продуктів та неконтрольованої модифікації їхніх властивостей, тому раціонально отримувати з грибів саме біополімерний комплекс.

У роботі наведено характеристику хімічного складу та функціонально-фізіологічних властивостей препаратів біополімерного комплексу гливи звичайної (Pleurotus ostreatus), що вирощується в контрольованих умовах. Біополімерні комплекси отримували шляхом послідовної обробки сировини гарячою водою, кислотним і лужним агентами. При цьому варіювали концентрацію і тривалість дії на сировину розчину гідроксиду натрію.

Встановлено, що у складі виділених препаратів домінують вуглеводи, представлені глюканом і хітином в різних співвідношеннях. Супутніми до полісахаридів є білок і меланіни, масова частка яких різна. В ІЧ-спектрах всіх зразків ідентифіковано характерні для хітину, β-(1→3)-глюкану і меланінів смуги поглинання. Встановлено, що біополімерні комплекси проявляють ентеросорбційні, антиоксидантні, антацидні властивості. Регулювання ступеню прояву зазначених властивостей можливо за допомогою варіювання співвідношення біополімерних складових комплексу.

Посилання

Mozaffarian D, Fahimi S, Singh GM Global Burden of Diseases Nutrition and Chronic Diseases Expert Group. Global sodium consumption and death from cardiovascular causes. N. Engl. J. Med. 2014; 371(7): 624-634.

Guire MM, Beerman KA Nutritional Sciences: From Fundamentals to Food. 3rd Ed. New York: Wadsworth Cengage Learning, 736.

World Health Organization: Global status report on noncommunicable diseases 2010. (2011). Florence: World Health Organization. 2012: 136.

Allotey P, Davey T, Reidpath DD NCDs in low and middle-income countries – assessing the capacity of health systems to respond to population needs. BMC. Pub. Health. 2014; 14: 1-3.

Chang ST, Miles PG Mushrooms. Cultivation, Nutritional Value, Medicinal Effect, and Environmental Impact. 2nd Ed. CRC Press: Boca Raton. 2004; 451.

Wasser S Medicinal mushrooms as a source of antitumor and immunomodulating polysaccharides. Appl. Microbiol. Biotechnol. 2002; 60: 258-274.

Andres S, Baumann N Mushrooms: Types, Properties and Nutrition. New York: Nova Science Publishers. 2012; 381.

Manzi, P., Pizzoferrato, L. Beta glucans in edible mushrooms. Food Chem. 2000; 68: 315-318.

Sobieralski K, Siwulski M, Lisiecka J, Jеdryczka M, Sas-Golak I, Fruzynska-Józwiak D Fungi-derived-glucans as a component of functional food. Acta Sci. Pol., Hortorum Cultus. 2012; 11: 111-128.

Popova OA Za gribushhie. BIZNES, 3 marta. 2010; 35-37.

Feofilova EP (Kletochnaya stenka gribov. Moscow .1983.

Karacsonyi S, Kuniak L Polysaccharides of Pleurotus ostreatus – Isolation and structure of pleuran, an alkali-insoluble β-D-glucan. Carbohyd. Polym. 1994; 24: 107-111.

Kanarskaja ZA Poluchenie i svojstva hitin-gljukanovgo adsorbenta iz biomassy gribov: dis. kand. tehn. nauk. Kazan'. 2000.

Gorovoj LF, Kosjakov VN Kletochnaja stenka gribov – optimal'naja struktura dlja biosorbcii. Biopol. i kletka. 1996; 12(4): 49-60.

Muzzarelli RAA Chitin. Oxford: Pergamon Press. 1977.

Obolenskaja AV, El'nickaja ZP, Leonovich AA Laboratornye raboty po himii drevesiny i celljulozy. Moscow. 1991.

Il'ina AV, Varlamov VP Vlijanie stepeni acetilirovanija na fermentativnyj gidroliz hitozana preparatom Celloviridin G20H. Prikl. biohimija i mikrobiologija. 2003; 39(3): 273-277.

Churms SC Recent developments in the chromatographic analysis of carbohydrates. J. of Chrom., 1990; 500: 555-583.

Manzi P, Gambelli L, Marconi S Nutrients in edible mushrooms: An interspecies comparative study. Food Chem. 1999; 65: 477-482.

Selvakumar P, Rajasekar S, Periasamy K, Raaman N Isolation and characterization of melanin pigment from Pleurotus cystidiosus (telomorph of Antromycopsis macrocarpa). World J. Microbiol. Biotechnol. 2008; 24: 2125-2133.

Ajvazov GV Praktikum po himii poverhnostnyh javlenij i adsorbcii. Moscow: Vysshaja shkola. 1973.

Cherno NK Pishhevye volokna: sostav, svojstva, tehnologija proizvodstva: dis. dok. tehn. nauk. Odessa, 1990.

Сherno N, Stankevych G, Osolina S, Nikitina O The optimization of conditions for obtaining food supplement with the adaptogenic activity from Agaricus bisporus. Ukr. J. of Food Sci. 2014; 2: 43-51.

Cherno NK, Shapkina KI Struktura ta vlastyvosti β-gljukanu Saccharomyces cerevisiae, otrymanogo peroksydnym metodom. Naukovi praci Odes'koi' nacional'noi' akademii' harchovyh tehnologij. 2013; 46(2): 104-108.

##submission.downloads##

Опубліковано

2015-09-16

Номер

Розділ

Біопроцеси, біотехнологія харчових продуктів, БАР