МЕТОД ВИЗНАЧЕННЯ ІГРИСТИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ ВИНА

Автор(и)

  • О. Б. Ткаченко
  • С. С. Древова
  • В. П. Желєзний
  • Т. Л. Лозовський
  • А. Г. Нікулін

DOI:

https://doi.org/10.15673/2073-8684.3/2015.50279

Ключові слова:

ігристі властивості, бульбашки діоксиду вуглецю, експериментальна установка, математична модель, розпізнавання бульбашок

Анотація

У статті представлено опис удосконаленого методу оцінки показників якості ігристих властивостей вина. Метод передбачає фотографування процесу виділення вуглекислого газу із вина в оптичній ємності з метою отримання первинної інформації про бульбашки на протязі визначеного часу. В процесі експериментального дослідження визначається час появи бульбашки, її розмір та глибина занурення. Запропоновано методику обробки отриманих експериментальних даних методами «комп’ютерного зору».

Запропоновано дві математичні моделі, що описують процес зміни концентрації бульбашок та середнього діаметру бульбашки при її спливанні. Використання таких моделей дає можливість отримати узагальнені характеристики процесу газовиділення. В роботі представлено результати опису динаміки газовиділення та зміни розмірів бульбашок в часі. Показано, що моделі дозволяють адекватно описувати процеси появи, росту та спливання бульбашок з використанням малої кількості параметрів. Запропоновані моделі рекомендовано використовувати для кількісної та об’єктивної оцінки ігристих властивостей вина.

Посилання

Poinsaut P Le Mosalux, appareil de mesure du pouvoir moussant d’un vin. Revue des Oenologues. 1991; 59: 35-43.

Makarov AS Proizvodstvo shampanskogo. Simferopol: Tavriya. 2008.

Vanrell G, Esteruelas M, Canals J-M, Zamora F, Poinsaut P, Sieczkowski N, Leboeuf D (Influence du type de clarification du vin de base et des adjuvants de tirage sur la qualité de la mousse des vins effervescent. Rev. Fr. Oenol. 2005; 114: 28-30.

Jordan AD, Napper DH Some aspects of the physical chemistry of bubble and foam phenomena in sparkling wine.In: Proceedings of the Sixth Australian Wine Industry Technical Conference. 1987; 237 - 246.

Liger-Belair G, Marchal R, Robillard B. Vignes-Adler M, Maujean A, Jeandet P Study of Effervescence in a Glass of Champagne: Frequencies of Bubble Formation, Growth Rates, and Velocities of Rising Bubbles. Am. J. Enol. Vitic. 1999; 3: 317 - 323.

Liger-Belair G, Lemaresquier H, Robillard B, Duteurtre B, Jeandet P The Secrets of Fizz in Champagne Wines: A Phenomenological Study. Am. J. Enol. Vitic. 2001; 2: 88 - 92.

Khalil About Saleh M. Soutenue le Caractérisation de la collerette du champagne: Relations entre les propriétés optiques de la couche d’adsorption, la stabilité des bulles et l’étendue de la collerette. Thèse de doctorat, Université de Reims Champagne-Ardenne, Reims. 2007.

Merzhanian A Fiziko-khimiia igristykh vin. Moskva: Pishchevaia promyshlennost. 1979.

Marchal R Divers paramètres influençant les propriétés moussantes des vins effervescents. Journée Technique Vins de Base et Prise de Mousse. 2010.

Szeliski R Computer Vision. Algorithms and Applications. Springer-Verlag London Limited. 2011. Р. 979 – ISBN: 978-1-84882-934-3 (Print), 978-1-84882-935-0 (Online), DOI

1007/978-1-84882-935-0

Atherton TJ. Kerbyson DJ Size invariant circle detection. Image and Vision Computing. 1999; 11: 795 - 803.

Huber PJ Robust Statistics. John Wiley & Sons, Inc., Hoboken, NJ, USA. 1981; 308. – ISBN: 9780471418054.

##submission.downloads##

Опубліковано

2015-09-16

Номер

Розділ

Хімія харчових продуктів і матеріалів. Нові види сировини