ФОРМУВАННЯ БІОЛОГІЧНО-АКТИВНИХ РЕЧОВИН В ПЛОДАХ ТОМАТУ ПІД ВПЛИВОМ АБІОТИЧНИХ ФАКТОРІВ

Автор(и)

  • O. П. Прісс

DOI:

https://doi.org/10.15673/2073-8684.28/2014.29613

Ключові слова:

томати, аскорбінова кислота, фенольні речовини, каротиноїди, абіотичні фактори

Анотація

Розглянуто вплив гідротермічних умов вирощування на формування пулу аскорбінової кислоти, фенольних речовин та каротиноїдів у плодах томату. Встановлено, що визначальний вплив на формування комплексу біологічно-активних речовин томату має сума температур періоду формування і дозрівання плодів, де коефіцієнт кореляції залежно від показника становить від -0,64 до 0,75.

Посилання

Ilahy, R., Hdider, C. Lenucci, M. S., Tlili, I., Dalessandro, G. (2011). Antioxidant activity and bioactive compound changes during fruit ripening of high lycopene tomato cultivars. Journal of Food Composition and Analysis, 24, 588-595.

Du, J., Cullen, J.J., Buettner, G.R. (2012). Ascorbic acid: chemistry, biology and the treatment of cancer. Biochim Biophys Acta, 1826(20), 443-457.

Scalbert, A., Manach, C., Morand, C., Rémésy, C., Jiménez, L. (2005). Dietary polyphenols and the prevention of diseases. Critical reviews in food science and nutrition, 45, 287-306.

Rao, A.V., Rao, L.G. (2007). Carotenoids and human health. Pharmacological Research, 55, 207-216.

Rosales, M. A., Cervilla, L. M., Sánchez-Rodríguez , E., Rubio-Wilhelmi Mdel, M., Blasco, B., Ríos, J.J., Soriano, T., Castilla, N., Romero, L., Ruiz, J.M. (2011). J. Sci. Food Agric., 91, 152-162.

Dumas, Y., Dadomo, M., Di Lucca, G., Grolier, P. (2003). Effects of environmental factors and agricultural techniques on antioxidant content of tomatoes. J. Sci. Food Agric., 83, 369-382.

Lee, S. K., Kader, A. A. (2000). Preharvest and postharvest factors influencing vitamin C content of horticultural crops. Postharvest Biology and Technology, 20, 207-220.

Luthria, D. L., Mukhopadhyay, S., Krizek, D.T. (2006). Content of total phenolics and phenolic acids in tomato (Lycopersicon esculentum Mill.) fruits as influenced by cultivar and solar UV radiation. Journal of Food Composition and Analysis, 19, 771–777

Krumbein, A., Schwarz, D., Kläring, H.P. (2006). Effects of environmental factors on carotenoid content in tomato (Lycopersicon esculentum (L.) Mill.) grown in a greenhouse. Journal of Applied Botany and Food Quality, 80, 160 – 164

Naichenko, V. M. (2001) Praktykum z tekhnolohiyi zberihannya i pererobky plodiv ta ovochiv z osnovamy tovaroznavstva. Kyiv, FADA LTD, 211.

Musiienko, M.M., Parshykova, T.V., Slavnyi, P.C. (2001) Spektrofotometrychni metody v praktytsi fiziolohiyi, biokhimiyi ta ekolohiyi roslyn. Kyiv, Fitosotsiotsentr, 200.

##submission.downloads##

Опубліковано

2014-11-08

Номер

Розділ

Хімія харчових продуктів і матеріалів. Нові види сировини