ДОСЛІДЖЕННЯ БЕЗПЕКИ БОРОШНА БІОТЕСТ-ОРГАНІЗМАМИ РІЗНИХ ТРОФІЧНИХ РІВНІВ

Автор(и)

  • Г. В. Крусір
  • І. П. Кондратенко

DOI:

https://doi.org/10.15673/2073-8684.3/2015.50283

Ключові слова:

мука, безпека, біотестування, токсичність, фітотестування, інфузорії, сировина

Анотація

Проведено дослідження безпеки зразків борошна як компонентів сировини для виробництва хлібобулочних виробів. Безпека данної харчової сировини визначалася методами біотестування тест-організмами різних систематичних груп. Дослідження безпеки борошна фітотестуванням проводили на підставі дослідження морфологічних змін насіння редиски при пророщуванні. Досліджено динаміку зміни довжини коренів. У якості біотест-системи використовували найпростіші – інфузорії Colpoda steinii. Метод засновано на виділенні з досліджуваних продуктів різних фракцій токсичних речовин полярної і неполярной природи з подальшою експозицією екстрактів з культурою інфузорії Colpoda steinii. Також у якості біотест-організмів використовувалися клітини тваринного походження. Метод засновано на здатності метиленового синього приєднувати водень, який відокремлюється від окисленого субстрату (клітка тваринного походження) у процесі дихання і відновлюється в безбарвну лейкоформу.

Отримані результати підтверджують закономірності визначення токсичності досліджуваних зразків з використанням різних класів біотест-систем, а, отже, і можливість використання останніх в якості біотест-організмів при визначенні безпеки борошна.

Посилання

Zakon Ukra¿ni «Pro yak³st' ta bezpeku harchovih produkt³v ³ prodovol'cho¿ sirovini» [Elektronnii resurs]: za stanom na 17 grud. 2009 r./ Verhovna Rada Ukra¿ni - Rezhim dostupu: http://searh/ligazakon.ua/l_doc2/.

Zaiceva OV, Kovalev VV, Shuvalova NE Sovremennoe biotestirovanie vod, trebovaniya k test-organizmam i test-funkciyam s pozicii sravnitel'noi fiziologii i fiziologicheskih adaptacionnyh processov. Zhurnal evolyucionnoi biohimii i fiziologii. 1994; 30(4): 575-592.

Filenko OF Biologicheskie metody v kontrole kachestva okruzhayushei sredy. Ekologicheskie sistemy i pribory. 2007; 6: 18-20.

Vosyliene M Review of the methods for acute and chronic toxicity assessment of single substences, effluents and industrial waters. Acta Zoologica Lituanica. 2007; 1: 3-15.

Joshi VK & Satish Sharma Food Processing Waste Management. Treatment and Utilization Technology. 2011; 285-288.

Flerov BA Biotestirovanie: terminologiya, zadachi, perspektivy. Teoreticheskie voprosy biotestirovaniya: sb. nauch. tr. Institut biologii vnutrennih vod. Volgograd. 1983; 13-20.

Wadhia K Ecotoxicological characterization of waste. Springer Science Business Media. 2009; 145-152.

Terehova VA Tehnologii biotestirovaniya v ocenke ekotoksichnosti othodov. Ekologiya proizvodstva. 2009; 1: 48-51.

Yung-Tse Hung, Lawrence K. Wang, Nazih K. Shammas Advanced Waste Treatment in the Food Processing Industry. CRC Press. 2012; 223-243.

Sokolova SA, Aivazova LE K voprosu ob unifikacii metodov provedeniya toksikologicheskih eksperimentov v celyah biotestirovaniya. Teoreticheskie voprosy biotestirovaniya: sb. nauch. tr. Institut biologii, vnutrennih vod. Volgograd. 1983; 79-81.

Rubin AB Biofizicheskie metody v ekologicheskom monitoring. Sorosovskii Obrazovatel'nyi Zhurnal. 2000; 6(4); 7-13.

Barna Sz, Szabo Z, Fleky G, Dobolyi Cs, Eco-toxicological evaluation of soils polluted with copper. Trace Elements in the Food Chain. 2006; 186-190.

##submission.downloads##

Опубліковано

2015-09-16

Номер

Розділ

Технологія і безпека продуктів харчування