Екологічна безпека харчових продуктів: визначення по-няття

Автор(и)

  • Р. І. Шевченко
  • І. С. Крестінков
  • А. С. Обухова

DOI:

https://doi.org/10.15673/2073-8684.30/2015.38430

Ключові слова:

екологічна безпека харчових продуктів, органічна продукція, екоефективність, оцінка життєвого циклу

Анотація

У даній роботі, з точки зору термінології, проведено аналіз сучасних концепцій, які стосуються виробництва екологічно безпечної харчової продукції. З метою визначення поняття «екологічна безпека харчових продуктів» проаналізовано терміни, що є складовими даного поняття чи близькими до нього по значенню чи практиці вживання та тлумачення яких не викликає серйозних сумнівів. На основі проведеного аналізу, використовуючи методологію оцінки життєвого циклу, визначено поняття «екологічна безпека харчових продуктів». Виявлено складові екологічної безпеки харчових продуктів, які повною мірою впливають на неї та проведено їх дослідження з метою ідентифікації характерних аспектів та взаємних впливів. Запропоноване визначення дає краще, порівняно з існуючими аналогічними поняттями, розуміння взаємозв’язків виробництва харчових продуктів, навколишнього середовища, виробничої і соціальної діяльності людини та її здоров'я та дозволяє більш детально та ґрунтовно розглядати харчову продукцію на усіх стадіях її виробництва, споживання та утилізації усього спектру відходів з урахуванням впливу на навколишнє середовище, включаючи людину. Дослідження складових поняття «екологічної безпеки харчових продуктів» з метою ідентифікації усіх аспектів повного життєвого циклу харчових продуктів та оцінка їх значимості дозволить запропонувати комплексний критерій оцінки екологічної безпеки харчових продуктів на їх повному життєвому циклі.

Посилання

Ekolohichna bezpeka. – http://uk.wikipedia.org/wiki/Ekolohichna_bezpeka.

K. Vitalle (ed.), Environmental and Food Safety for South-East Europe and Ukraine, NATO Science for Peace and Security Series C: Environmental Security, Springer Science+Business Media B.V. – 2012.

Food safety. – http://en.wikipedia.org/wiki/Food_safety.

Havrylenko, A.M., Zartsыna, S.S., Zueva, S.B. (2006) Еkolohycheskaia bezopasnost pyshchevіkh proyzvodstv. – SP: HYORD. – 272.

Food and Agriculture Organization. – http://www.fao.org/home/en.

Derzhstandart (1999), Nakaz «Pravyla oboviazkovoi sertyfikatsii posluh kharchuvannia» vid 27.01.1999 N 37.

Eco-efficiency. – http://en.wikipedia.org/wiki/Eco-efficiency.

Zakon Ukrainy «Pro vyrobnytstvo ta obih orhanichnoi silskohospodarskoi produktsii ta syrovyny». –http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/425-18.

Hoffmann, U. (2006). Food-safety, Health and Environmental Requirements: Challenges and Opportunities for Exporters of Fresh Fruit and Vegetables. Rio de Janeiro,. 30 p.

Mizhnarodnyi standart ISO 14040:2006 (2010). Еkolohycheskyi menedzhment. Otsenka zhyznennoho tsykla. Pryntsypы y struktura. Moskva: Standartynform. 25.

Zakon Ukrainy «Pro yakist ta bezpeku kharchovykh produktiv i prodovolchoi syrovyny». –http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/771/97-vr.

Dyman, T.M., Mazur, T.H. (2011) Bezpeka prodovolchoi syrovyny i kharchovykh produktiv. Kyiv: Akademiia.520.

Lipkan, V.A.(2009) Natsionalna bezpeka Ukrainy. Kyiv, 356.

Life cycle assessment of agricultural production systems: current issues and future perspectives. Swiss Research Station for Agroecology

Dr Donal Murphy-Bokern (2012). Assessment of resource efficiency in the food cycle. – European Commission (DG ENV).

Life cycle assessment: principles and practice. National Risk Management Research Laboratory (2006). – Cincinnati, Ohio. – May.

##submission.downloads##

Опубліковано

2015-03-01

Номер

Розділ

Технологія і безпека продуктів харчування