БІОТЕХНОЛОГІЧНІ АСПЕКТИ ОТРИМАННЯ КИСЛОМОЛОЧНОГО ПРОДУКТУ ФУНКЦІОНАЛЬНОГО ПРИЗНАЧЕННЯ

Автор(и)

  • О. О. Килименчук
  • М. І. Охотська
  • Г. Й. Євдокимова

DOI:

https://doi.org/10.15673/2073-8684.3/2015.50274

Ключові слова:

функціональні продукти харчування, олія амаранту, лактобацили, біополімерні комплекси, ферментування, пробіотики, пребіотики, молочнокислий продукт

Анотація

В статті наведено результати дослідження впливу олії амаранту та біополімерних комплексів природного походження на вирощування Lactobacillus plantarum. Показано, що олія амаранту не пригнічує ріст лактобацил, а у присутності пребіотиків, а саме висівок з твердих сортів пшениці та біополімерного комплексу цукрового буряку, впливає на ефективність накопичення біомаси, забезпечує пробіотичну дозу клітин, скорочує термін ферментування продукту, впливає на якість та фізіологічну функціональність отриманого кисломолочного продукту. Запропоновано принципову біотехнологічну схему виробництва.

Посилання

Shenderov B А (Meditsinskaya mikrobnaya ekologiya i funktsional’noe pitanie. Тоm ІІІ : Probiotiki i funktsional’noe pitanie. М. : Izd-vо GRANT. 2001; 288.

Kylymenchuk ОО, Yevdokymova GY, Zhurlova OD Маslo аmаrаntu – stymulyator rostu laktobatsyl. Nauk. pr. 2014; 46( 2): 152-155.

Kylymenchuk ОО, Yevdokymova GY, Schur OV Vplyv mаsla аmаrаntu na korysnu mikrofloru lyudyny. Zernovi produkty i kombikormy. 2014; 3: 15-18.

Chirkova ТV Amarant – kul’tura ХХІ veka. SOZh. 1999; 10: 22-27.

Didukh N А, Mogylyans’ka NO Rekomendatsiyi schodo vykorystannya roslynnykh oliy u funktsional’nykh molochnykh produktakh diabetychnogo pryznachennya. Теmаt. zb. nаuk. pr. «Оbladnannya tа tekhnologiyi kharchovykh vyrobnytstv. Donets’k : DonDUET. 2007; 17(1): 79-86.

Niedzielin K, Kordecki Н A controlled, double-blind, randomized study on the efficacy of Lactobacillus plantarum 299V in patients with irritable bowel syndrome. Eur. J. Gastroenterol Hepatol. 2001; 13(10): 1143-1147.

Girard SA, Bah TM, Kaloustian S, Lada-Moldovan L Lactobacillus helveticus and Bifidobacterium longum taken in combination reduce the apoptosis propensity in limbic system after myocardial infarction in a rat model. Br. J. Nutr. 2009; Jun. 29: 1-6.

Waugh AWG, Foshaug R, Macfarlane S, Doyle JSG Effect of Lactobacillus plantarum 299v treatment in an animal model of irritable bowel syndrome Microbiоl. Ecology in Health and Disease. 2009; 21(1): 33-37.

Orrhage K, Nord CE Bifidobacteria and lactobacilli in human health. Drugs Exp. Clin. Res. 2000; 26(3): 95-111.

Nguyen TD, Kang JH, Lee MS Characterization of Lactobacillus plantarum PH04, a potential probiotic bacterium with cholesterol-lowering effects. Int. J. Food Microbiol. 2007; 113(3): 358–361.

##submission.downloads##

Опубліковано

2015-09-16

Номер

Розділ

Біопроцеси, біотехнологія харчових продуктів, БАР