Вміст пестицидів у підземних водах та грунтах Донеччини

Автор(и)

  • Г. Є. Потапенко Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, Ukraine

Ключові слова:

пестициди, ґрунтові та підземні води, забруднення ґрунтових та підземних вод

Анотація

Газохроматографічним методом досліджено Донецький регіон на вміст стійких хлорорганічних пестицидів: ДДТ та його метаболітів; ГХЦГ та його ізомерів; фосфорорганічних пестицидів: карбофос, фозалон; фторвміщуючих пестицидів: трефлан та ін.. У воді питних водозаборів та у ґрунтах в зоні санітарної охорони визначено від 1 до 6 пестицидів. В мінеральних водах і лікувальних грязях курорту м. Слов'янська встановлено від 9 до 13 пестицидів. Одержані результати вказують на несприятливий екологічний стан геологічного середовища Донецького регіону.

Біографія автора

Г. Є. Потапенко, Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна

Інженер

Посилання

Gidrogeologija SSSR (1971). Tom 6. Donbass. M., Nedra, 480 s.

Gol'dberg, V.M., Gazda, S. (1984). Gidrogeologicheskie osnovy ohrany podzemnyh vod ot zagrjaznenija K., Nedra. Moskva, 123.

Osokіna, N.P. (2006). Soderzhanie hlororganicheskih pesticidov v pit'evoj vode g. Kieva. Ekologіja dovkіllja ta bezpeka zhittedіjal'nostі, 1, 62-64.

Osokіna, N.P. (2002). Jekologo-gigienicheskaja ocenka soderzhanija pesticidov v ob"ektah okruzhajushhej sredy Donbasskogo regiona. Ekologіja dovkіllja ta bezpeka zhittedіjal'nostі, 4, 10-13.

Osokina, N.P. (2012).Soderzhanie hlororganicheskih pesticidov v podzemnyh vodah i ih vlijanie na bezopastnost' zhiznedejatel'nosti naselenija Ukrainy. [Jelektronnyj resurs] Institut geologicheskih nauk NAN Ukrainy. Retrieved from: http://archive.nbuv.gov.ua (data zvertannja 24.11.2013).

Spravochnik po pesticidam, Gigiena primenenija i toksikologija. (1986). K., Urozhaj, 431 s.

Sujarko, V.G. (1997). Jekologija podzemnoj gidrosfery Donbassa. K. Znanie, 69s.

##submission.downloads##

Опубліковано

2013-12-05

Номер

Розділ

Екологія