Геологічні передумови розвідки та розробки покладів високов’язких нафт та природних бітумів

Автор(и)

  • Г. Я. Стебельська Украинский научно-исследовательский институт природных газов, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.26565/2410-7360-2015-42-10

Ключові слова:

високов'язка нафта, природний бітум, поклад, флюїдонасичення

Анотація

Сучасний стан вивченості високов'язких нафт та природних бітумів дозволяє впевнено говорити, що вони істотно відрізняються від традиційних нафт за хімічним складом, фізико-хімічними властивостями, ступенем взаємодії із вміщуючими породами та характером насичення порового середовища останніх, що суттєво впливає на ступінь їх вилучення з надр. Тому методи і підходи, які застосовуються при розвідці, розробці, видобутку і переробці традиційних нафт не можуть безпосередньо впроваджуватися на покладах високов’язких нафт та природних бітумів. Застосування традиційних технології при видобутку високов'язких нафт і природних бітумів призводить до низької вуглеводневіддачі і втрати цінних попутних компонентів, що суттєво знижує рентабельність розробки покладів і наносить шкоду навколишньому середовищу. В зв'язку з цим необхідно розробити науко-обґрунтований підхід до пошуків, розвідки та розробки покладів високов'язких нафт і природних бітумів, який би враховував їх специфіку.

Біографія автора

Г. Я. Стебельська, Украинский научно-исследовательский институт природных газов

Заведующая отделом

Посилання

Lukin, O.Ye. (2008).Vuhlevodnevyi potentsial nadr Ukrainy ta osnovni napriamky yoho osvoiennia. Visnyk Natsionalnoi Akademii Nauk Ukrainy, 4, 56-67.

Stebelska, H.Ya. (2015). Osoblyvosti rozrobky pokladiv vysokoviazkykh naft. Novitni problemy heolohii. Kharkiv: Materialy nauk.-prakt. konf., 133-135.

Paiuk, S.O., Stebelska, H.Ya., Nesterenko, M.Yu,. Balatskyi, R.S. (2015). Petrofizychna model naftonasychennia porid-kolektoriv bashkyrskoho yarusu Yablunivskoho rodovyshcha DDz. Naftohazova haluz Ukrainy, 2, 22-25.

Seliuzkin, Ye.F., Kozii, M.P. (1996). Heolohichni osoblyvosti pokladiv vysokoviazkykh naft Dniprovsko-Donetskoi zapadyny v zviazku z pidvyshchenniam dostovirnosti pidrakhunku zapasiv. Nafta i haz Ukrainy-96. Kharkiv: Materialy nauk.-prakt. konf., 97-98.

##submission.downloads##

Опубліковано

2015-10-21

Номер

Розділ

Геологія