Концептуальна синергетична геолого-гідрогеологічна модель роз-витку суфозії та карсту у карбонатних породах на території Святогірського монастиря

Автор(и)

  • В. Г. Суярко Харковский национальный университет имени В.Н. Каразина, Ukraine
  • В. В. Сухов Харковский национальный университет имени В.Н. Каразина, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.26565/2410-7360-2015-42-12

Ключові слова:

підземні вод, карбонатні породи, розлом, діоксид вуглецю, фільтрація, суфозія, карст, геодинамічні процеси тепломасоперенесення, історично-архітектурні пам’ятки

Анотація

Розглянуто причини розвитку геодинамічних процесів суфозії та карсту у карбонатних породах. Визначено, що основним фактором їх формування виступають підземні води, що мають різне походження та напрямки руху. Їх фільтрація у масиві мергельно-крейдяних порід забезпечується трьома системами тріщин – екзогенних (вивітрювання), літогенних (діагенетичних) та тектоногенних. Показано, що процеси суфозії, яка є наслідком механічної діяльності підземних вод, відбуваються паралельно з процесами карстоутворення, що обумовлено хімічного взаємодією компонентів системи "порода – вода" за участю різного за генезисом діоксид у вуглецю. За результатами ізотопного аналізу на вміст важких ізотопів вуглецю у мінеральній речовині встановлено, що його генезис у продуктах епікарсту відповідає атмосферному, а у речовині арагоніту з тектонічних тріщин – глибинному.

Уперше побудовано концептуальну синергетичну просторову геолого-гідрогеологічну модель суфозії та карсту у карбонатних верхньокрейдяних породах "крейдяної скелі", на якій розташовані історично-архітектурні пам’ятки Святогірського монастиря. Цямодель дозволяє визначити можливі геологічні ризики для монастирських будівель та споруд та розробити методику їхнього захисту від руйнівних геодинамічних процесів.

Біографії авторів

В. Г. Суярко, Харковский национальный университет имени В.Н. Каразина

Доктор геолого-минералогических наук, профессор

В. В. Сухов, Харковский национальный университет имени В.Н. Каразина

Старший преподаватель

Посилання

Andrijchuk, V. (2007). Karst kak geojekologicheskij faktor. Sosnovec-Simferopol', Vysshaja shkola jekologii i NAN Ukrainy, 137.

Belokon' V.G. (1984). Bassejn r. Severskij Donec kak geodinamicheskaja sistema, otrazhajushhaja processy bol'shih glubin. Geologicheskij zhurnal, 34, 5, 11–27.

Klimchuk, A.B. (2013). Gipogennyj speleogenez, ego gidrogeologicheskoe znachenie i rol' v jevoljucii karsta. Simferopol', DIAJPI, 180.

Pinneker, E.V. (1982). Rol' vody v osadochnom porodoobrazovanii i metamorfizme. V kn.: Geologicheskaja dejatel'nost' i istorija vody v zemnyh nedrah. Novosibirsk, Nauka, 28–43.

Skarzhinskij, V.I. (1973). Jendogennaja metallogenija Doneckogo bassejna. K., Naukova dumka, 203.

Sujarko, V.G. (2006). Geohimija podzemnyh vod vostochnoj chasti Dneprovsko-Doneckogo avlakogena. Har'kov, HNU imeni V.N. Karazina, 225.

Shumljanskij, V.A. (1983). Kimmerijskaja metallogenicheskaja jepoha na territorii Ukrainy. K., Naukova dumka, 220.

White, W.B. (2002). Karst hydrology: recent developments and open questions. Eng. Geol., 65, 85–105.

##submission.downloads##

Опубліковано

2015-10-21

Номер

Розділ

Геологія