. Попереднє здрібнення на заводах малої продуктивності

Автор(и)

  • Є. І. Шутенко ONAFT, Ukraine
  • Р. С. Давидов Одеська національна академія харчових технологій, м. Одеса,

DOI:

https://doi.org/10.15673/2313-478x.54/2014.36387

Ключові слова:

пшениця, борошномельний завод малої продуктивності, крупообразованіе, борошно, білизна

Анотація

Сьогодні на території України діють не тільки борошномельні заводи великої продуктивності більше 200 т / добу, які зосереджені в основному у великих мегаполісах Київ, Харків, Донецьк, Дніпропетровськ, Одеса, але й борошномельні підприємства малої продуктивності. Основними споживачами продукції даних підприємств є хлібопекарські виробництва також малої продуктивності, які розташовуються як в безпосередній близькості від борошномельних підприємств, так і в найближчому мегаполісі. Основна проблема цих підприємств полягає в недосконалості етапу очищення та підготовки зерна до помелу. Ця проблема впливає на якість готової продукції. Для вирішення цієї проблеми може бути використаний спосіб попереднього подрібнення зерна перед першою драної системою. Як показав аналіз літературних джерел, попереднє подрібнення має ряд переваг, при використанні його в сортових помолах. Ці переваги полягають в тому, що продукт подрібнення, що надходить на першу драну систему, вирівняний по вологості, яка найбільш істотним чином впливає на якість готової продукції.
Для підтвердження даного припущення на кафедрі технології переробки зерна були проведені експерименти з використанням класичної структури побудови етапу крупообразованія і з попереднім подрібненням. Етап первинного подрібнення - крупообразованія є основним у технології борошна і впливає на якість і кількість готової продукції, а також на енергосилові показники.

Біографії авторів

Є. І. Шутенко, ONAFT

канд .  техн .  наук ,  доцент

Р. С. Давидов, Одеська національна академія харчових технологій, м. Одеса

асистент

Посилання

Щербаков, С.І. Помели пшениці та жита [Текст] / С.І. Щербаков. - М .: Заготіздат, 1953. - 276c.

мірками, І.Т. Вплив виходу і зольності проміжних продуктів на вихід і якість пшеничного мукіюТекстщ / І.Т. Мірками, А.Я. Камінський // Вісник ОНУ. Харчова технологія .. - 1971. - №4. - С.144-146.

Моргун, В.О. Дослідження взаємозв'язку режімів роботи крупоутворюючіх систем и Пітом енерговітратюТекстщ / В.О. Моргун, Д.О. Жигунов, Р.С. Давидів // Зберігання та переробка зерна. - 2009. - №11. - С.38-39.

Моргун, В.А. Порівняльний аналіз деяких структур процесу крупообразованія [Текст] / В.А. Моргун, Д.А. Жигунов, Р.С. Давидов // Зберігання та переробка зерна. - 2010. - №12. - С.29-33.

Опубліковано

2015-01-18

Номер

Розділ

Зерно: технологія та якість