Взаємозв’язок психофізіологічних показників та технічної підготовленості у спортсменів з настільного тенісу на етапі попередньої базової підготовки

Authors

DOI:

https://doi.org/10.15391/snsv.2019-6.021

Keywords:

тенісисти, технічна підготовленість, психофізіологічні показники

Abstract

Мета: дослідити взаємозв’язки між психофізіологічними показниками та рівнем технічної підготовленості у тенісистів

10-11 років.

Матеріал і методи: аналіз науково-методичної літератури, психофізіологічні методи дослідження, педагогічне тестування, методи математичної статистики.

У дослідженні брали участь 20 тенісистів, з яких 12 хлопців та 8 дівчат у віці 10–11 років, що тренуються в групі базової підготовки КДЮСШ №11 м. Харкова. Спортивний стаж 2-3 роки.

Результати: результати тестування психофізіологічних показників показує, що були отримані досить однорідні результати. Коефіцієнт варіації для простих та складних реакцій визначився в межі від 6,91% до 11,61%. Але для показника складної реакції на рухомий об’єкт коефіцієнт варіації склав 61,59%. Це пояснюється тим, що у тенісистів в цьому віці не зовсім стабілізувалися показники складної реакції на рухомий об‘єкт, або на м’яч, що проявляється у техніці виконання ударів.

Висновки: кореляційний аналіз показав, що показники технічної  підготовленості мають  достовірні  взаємозв’язки з психофізіологічним показником стійкість до збиваючих сигналів, що вказує на нестабільну техніку виконання ударів. Показники технічної підготовленості мають високий рівень достовірних взаємозв’язків між собою, тому необхідно удосконалювати техніку ударів з обох боків та розширювати технічний арсенал тенісистів.

References

Алєксєєв, О.О., Прозар, М. В. (2018), "Аналіз атакуючих технічних дій у настільному тенісі гравців Кам’янець-Подільського на- ціонального університету імені Івана Огієнка", Вісник Кам’янець-Подільського національного університету.

Асєєва, Я.Ф., Шевченко, О.О. (2019), "Аналіз результатів анкетування тренерів щодо удосконалення техніко-тактичної підготовленості на етапі попередньої базової підготовки в тенісі настільному", Спортивні ігри, №3 (13), С.4-11.

Ашанин В.С., Романенко В.В. (2015), "Использование компьютерных технологий для оценки сенсомоторных реакций в еди- ноборствах", Слобожанський науково-спортивний вiсник , № 4, С.15–18.

Гришко, Л.Г., Гришко, Ю.Ю., Ібраїмова, М.В. (2013), Настільний теніс: Навчальна програма для дитячо-юнацьких спортивних шкіл, спеціалізованих дитячо-юнацьких шкіл олімпійського резерву, шкіл вищої спортивної майстерності та спе- ціалізованих навчальних закладів спортивного профілю, РНМК.

Коробейніков, Г.В., Коробейнікова, Л.Г., Козіна, Ж.Л. (2012). Оцінка та корекція психофізіологічних станів у спорті: навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів. Коробейніков ГВ, Коробейнікова ЛГ, Козіна ЖЛ, ХНПУ.

Кушнір, В. (2014), "Показники простої та складної зорово-моторної реакцій молодших школярів, під впливом занять з настільного тенісу", Фізична культура, спорт та здоров'я нації, №18 (1), С.418-425.

Кушнір, В.В. (2016). Підвищення психофізичного стану дітей молодшого шкільного віку засобами настільного тенісу.

Максименко, В. (2016). Можливості вдосконалення координації рухів та уваги під час гри у настільний теніс.

Начинская, С.В. (2005), Спортивная метрология: пособие для студентов высших учебных заведений, Издательский центр "Академия", Москва.

Ровный, А. С. (2015). Характеристика функционального состояния сенсорных систем и их взаимосвязи в зависимости от уровня подготовленности спортсменов.

Ровный, А.С., Романенко, В.В. (2016). "Модельные характеристики сенсомоторных реакций и специфических восприятий единоборцев высокой квалификации", Єдиноборства, С.54-57.

Романенко, В.В. (2004), "Корреляционная зависимость технической подготовленности новичков занимающихся таэквондо от уровня развития чувства темпа и ритма", Слобожанський науково-спортивний вiсник. №7, С. 75-77.

Соловей, О., Набибко, О. (2015). "Формування техніки гри на етапі початкового навчання в настільному тенісі школя- рів 8-9 років", Спортивний вісник Придніпров'я, №3, 137с.

Тропин, Ю., Бойченко, Н. (2018), "Взаимосвязь психофизиологических показателей и физической подготовленности у квалифицированных борцов", Слобожанський науково-спортивний вісник, №2 (64), С.82-87.

Тропин, Ю., Романенко, В., Пономарев, В. (2016), "Модельные характеристики сенсомоторных реакций и специфи- ческих восприятий борцов различных стилей противоборства", Слобожанський науково-спортивний вісник, №3, С.99-103.

Улізько, В. (2009), Психоемоційна складова функціонального стану спортсменок з настільного тенісу високої кваліфікації.

Федірко, А., Алєксєєв, О. (2009), "Експериментальна перевірка методики технічної підготовки гравців у настільний теніс на етапі початкової спортивної спеціалізації", Вісник Кам’янець-Подільського національного університету.

Чехівська, Ю.С., Гуренко, О.А. (2019), Роль темпераменту під час вибору тактики гри в настільний теніс.

Шевченко, О.О., Асєєва, Я.Ф. (2018). "Аналіз участі студентів ХДАФК у обласних спортивних змаганнях «Спорт протягом життя" з тенісу настільного у 2015-2017 роках», Проблеми і перспективи розвитку спортивних ігор і єдиноборств у вищих навчальних закладах, №2, С.79-83.

Published

2019-12-30

How to Cite

Асєєва, Я., & Шевченко, О. (2019). Взаємозв’язок психофізіологічних показників та технічної підготовленості у спортсменів з настільного тенісу на етапі попередньої базової підготовки. Slobozhanskyi Herald of Science and Sport, (6К), 5–9. https://doi.org/10.15391/snsv.2019-6.021

Issue

Section

Articles