Використання спортсменами духовних практик та ритуалів при підготовці до змагань

Authors

  • Олена Гант Харківська державна академія фізичної культури,
  • Ксенія Млікова компанія Buildimpeks, Latvia

DOI:

https://doi.org/10.15391/snsv.2019-6.024

Keywords:

спорт, спортсмени, психологічна підготовка, духовні практики

Abstract

Мета: вивчити особливості підготовки до змагань у українських та латишських спортсменів.

Матеріал і методи: аналіз науково-методичної літератури, анкетування, методика «Ціннісні орієнтації» Рокіча. Результати: проведено теоретичний аналіз проблеми психологічної підготовки до змагань у спортсменів. Визначено, що крім класичних психологічних технік спортсмени застосовують різні ритуали та духовці практики. Проаналізовано відношення до відповідальності за результат у змаганнях у латишських та українських спортсменів.

Висновки: 85,72% обстежених спортсменів, використовують різноманітні ритуальні дії та духовні практики перед змаганнями, та при цьому повністю беруть на себе відповідальність за результат на змаганнях. Використання спортс- менам ритуалів та духовних практик, залежить як від культурних особливостей обстежених спортсменів, від їх особис- тісних орієнтирів та ціннісних орієнтацій, віросповідання та сили нервової системи.

References

Бахчанян, Г. С. (2009), "Мотивація інтересу до занять фізичною культурою та спортом", Педагогіка і психологія, № 4.

Гант, О. Є. (2015), "Алгоритм оцінки функціонального стану спортсмена як показника його «психологічного здоров’я»", Вплив досягнень психологічних та педагогічних наук на розвиток сучасного суспільства: матеріали міжнар. наук.-практ. конф., Харків.

Гант, Е. Е. (2014), "Влияние профессионального стресса на личность спортсменов", The 1-st international conference on the Eurasian scientific development, Vienna, Austria.

Гант, О. Є. (2015), "Характеристики ціннісних орієнтацій особистості в боксі та тайбоксі", Девіантна поведінка: соціологічні, психо¬логічні, юридичні аспекти: матеріали міжнар.наук.-практ. конф., Харків.

Леонтьев, Д. А. (2011), "Феномен рефлексии в контексте проблемы саморегуляции", Психологические исследования: электрон. науч. журн. № 2 (16). URL: http://psystudy.ru/index.php/num/2011n2-16/463-leontiev-averina16.html (дата звернення: 5.11.2019).

Волкова, И. П. (2002), Практикум по спортивной психологии, СПб, Питер, 288 с.

Родионов, А. В. (2006), Влияние психологических факторов на спортивный результат, Физкультура и спорт, Москва.

Рудик, П. А. (1982), "Психологические аспекты спортивной деятельности", Психология и современный спорт, Москва, Физкультура и спорт,

С. 14-40.

Энциклопедия психодиагностики, Психодиагностика взрослых, ред.-сост. Д. Я. Райгородский, Самара, Издательский дом «Бахрах- М», 2009, 704 с.

Published

2019-12-30

How to Cite

Гант, О., & Млікова, К. (2019). Використання спортсменами духовних практик та ритуалів при підготовці до змагань. Slobozhanskyi Herald of Science and Sport, (6К), 22–25. https://doi.org/10.15391/snsv.2019-6.024

Issue

Section

Articles