Аналіз та корекція харчових раціонів спортсменів-футболістів

Authors

  • Л. М. Путро [L. Putro] National University of Physical Education and Sport of Ukraine, Ukraine
  • Ярослав Володимирович Першегуба [Yaroslav Persheguba] National University of Physical Education and Sport of Ukraine, Ukraine

Keywords:

athletes-football players, nutrition, correction

Abstract

The basic questions about the nutritional status of athletes-football players with their specific physical activity. The analysis of quantitative and qualitative full value of the actual food was given recommendations to optimize and improve the diet of athletes-football players at various stages of preparation. A comprehensive scheme of the products of high biological value (PHBV) and dietary supplements (DS) to correct unbalanced food rations, and to correct body mass, regulation of water-salt metabolism and thermoregulation processes, increasing the multiplicity of food in terms of multiple sessions and competitions, and qualitative changes in the orientation of the daily diet of an athlete-football player.

References

Андружейчик М. Я. Футбол: программа для специализированных учебно-спортивных учреждений и училищ олимпийского резерва / М. Я. Андружейчик. – Минск, 2006. – 203 с.

Волков Н. И. Биологически активные пищевые добавки в специализированном питании спортсменов / Н. И. Волков, В. И. Олейников. – М. : Физкультура и спорт ; Спорт Академ Пресс, 2005 – 78 с.

Горчакова Н. А. Адаптогены в спортивной медицине / Н. А. Горчакова // Наука в олимп. спорте. – 2006. –№ 2 – С. 22–36.

Питанние спортсменов / Под ред. А. Кристин, Розенблюм. – К. : Олимп. лит, 2006. – 535 с.

Платонов В. Н. Система подготовки спортсменов в олимпийском спорте. Общая теория и ее практические приложения / В. Н. Платонов. – К. : Олимп. лит, 2004. – 808 с.

Полиевский С. А. Основы индивидуального и коллективного питания спортсменов / С. А. Полиевский. – М. : Физкультура и спорт. – 2005. – С. 239–246.

Путро Л. М. Особенности питания спортсменов – гребцов высокой квалификации / Л. М. Путро // Спорт. медицина. – 2006. – № 1.– С. 116–122.

Селуянов В. Н. Адаптация организма футболиста к соревновательной и тренировочной деятельности / В. Н. Селуянов, С. К. Сарсания. – М., 2003. – 91 с.

Смоляр В. И. Рациональное питание / В. И. Смоляр. – К. : Наук. думка, 1991. – 380 с.

Уильямс М. Эргогенные средства в системе спортивной подготовки / М. Уильямс. – К. : Олимп. лит, 1997. – 256 с.

Douge B. Football: The common threads between the games. Scinence and Football / B. Douge // Edited be T. Reilly and other. – London : NY.N. spon, 1998. – p. 3–19.

Published

2013-06-30

How to Cite

Путро [L. Putro] Л. М., & Першегуба [Yaroslav Persheguba] Я. В. (2013). Аналіз та корекція харчових раціонів спортсменів-футболістів. Slobozhanskyi Herald of Science and Sport, (3(36), 69–72. Retrieved from https://journals.uran.ua/index.php/1991-0177/article/view/21293

Issue

Section

3