РІСТ І УТВОРЕННЯ КАРОТИНІВ ШТАМАМИ BACILLUS AMYLOLIQUEFACIENS УКМ В-5113 ТА B. SUBTILIS 1.1 В УМОВАХ ГЛИБИННОГО КУЛЬТИВУВАННЯ

Автор(и)

  • О. О. Нечипуренко Інститут мікробіології і вірусології імені Д.К. Заболотного НАН України, Ukraine
  • М. А. Хархота Інститут мікробіології і вірусології імені Д.К. Заболотного НАН України, Ukraine
  • К. С. Бордунос Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара, Ukraine
  • Л. В. Авдєєва Інститут мікробіології і вірусології імені Д.К. Заболотного НАН України, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.18524/2307-4663.2015.2(30).48073

Ключові слова:

каротин, B. amyloliquefaciens, B. subtilis, пігментоутворення

Анотація

Мета. Дослідити динаміку росту та утворення каротинів штамами В. аmyloliquefaciens УКМ В-5113 та В. subtilis 1.1 в умовах глибинного культивування. Методи. Бактерії культивували на синтетичному середовищі та середовищі з мелясою у періодичних умовах. Кількість абсолютно сухої біомаси бактерій (г/л), загальний вміст каротиноїдів (мг/л) встановлювали спектрофотометрично за довжини хвилі 540 та 440 нм, відповідно. Екстракцію пігментів проводили з використанням суміші хлороформу та метанолу (2:1). Результати. Максимальні концентрації бактеріальних клітин штамів B. subtilis 1.1 та B. amyloliquefaciens УКМ В-5113 за культивування на середовищі з мелясою становили 3,6±0,2×1010 та 4,5±0,3×1010 КУО/мл, відповідно, що у 10 разів перевищувало значення, отримані на синтетичному середовищі. Вихід біомаси у штаму B.subtilis 1.1 на напівсинтетичному середовищі становив 4,5 г/л, а на синтетичному – 1,7 г/л; у штаму B. amyloliquefaciens УКМ В-5113 – 5,0 г/л та 2 г/л, відповідно. Загальний вміст каротиноїдів штаму B. subtilis 1.1 на розробленому середовищі складав 965 мг/л, на синтетичному – 197 мг/л; для штаму B. amyloliquefaciens УКМ В-5113–1356 мг/л та 173 мг/л, відповідно. Висновки. Для отримання високої кількості біомаси і каротиноїдних пігментів досліджених штамів бактерій необхідно використовувати напівсинтетичне середовище з мелясою. Кількість життєздатних клітин штамів B. subtilis 1.1 та B. amyloliquefaciens УКМ В-5113 за культивування бактерій на такому середовищі була більшою ніж на синтетичному у 10 разів, накопичена біомаса – у 3 та 2,5 рази, загальний вміст каротиноїдів – у 5 та 8 разів, відповідно.

Посилання

Голембіовська С.Л., Мацелюх Б.П. Продукування каротину і лікопіну мутантами Streptomyces globisporus 1912. // Мікробіол. журн. – 2008. – 70, № 4. – С. 45–50.

Лакин Г.Ф. Биометрия. – М.: Высшая школа, 1990. – 350 с.

Нечипуренко О.О. Природа та фізико-хімічні властивості каротиноїдних пігментів штамів Bacillus sp. 1.1 та B. amyloliquefaciens УКМ В-5113. // ХІ Український біохімічний конгрес (6–10 жовтня 2014 року, Київ) : тез. доп. – Київ, 2014. – С. 34.

Нечипуренко О.О. Пробіотичні властивості каротинсинтезувальних штамів Bacillus sp. 1.1 та B. amyloliquefaciens УКМ В-5113 // XIII З’їзд Товариства Мікробіологів України ім. С.М. Виноградського (1–6 жовтня 2013 р., Ялта) : тез. доп. – Ялта, 2013. – С. 499.

Перт С. Дж. Основы культивирования микроорганизмов и клеток. – М.: Мир, 1978. – 116 с.

Похиленко В.Д., Перелыгин В.В. Пробиотики на основе спорообразующих бактерий и их безопасность // Химическая и биологическая безопасность. – 2007. – № 2. – С. 20–41.

Царенко И.Ю., Рой А.А., Кудриш И.К. Оптимизация питательной среды для культивирования Bacillus subtilis ИМВ В-7023 // Мікробіологічний журнал. – 2011. – Т. 73, № 2. – С. 13–19.

Banna A.A., Razek A.M., Mahdy A.R. Some factors affecting the production of carotenoids by Rhodotorula glutinis var. glutinis // Food and Nutrition Sciences. – 2012. – Vol. 3. – P. 64–71.

Carvalho A.L, Corrêa F.H., Mariano R.R. Growth, sporulation and production of bioactive compounds by Bacillus subtilis R14 // Brazilian archives of biology and technology. – 2010. – Vol. 53 – P. 643–652.

Errington J. Regulation of endospors formation in Bacillus subtilis // Nature reiews. Microbiology. – 2003. – Vol. 1. – P. 117–126.

Khaneja R., Perez-Fons L., Fakhry S. Carotenoids found in Bacillus // Journal of Applied Microbiology. – 2010. – № 108. – Р. 1889–1902.

Mormak D.A., Casida L.E. Study of Bacillus subtilis endospores in soil by use of a modified endospore stain // Applied and environmental microbiology. – 1985. – Vol. 49, № 6. – P. 1356–1360.

Perez-Fons L., Steiger S., Khaneja R. Identification and the developmental formation of carotenoid pigments in the yellow/orange Bacillus spore-formers // Biochemica et Biophysica Acta. – 2011. – Vol. 1811. – P. 177–185.

Sibtain A., Fayyaz A., Saeed H. Production of microbial biomass protein by sequential culture fermentation of Arachniotus sp., and Candida utilis // Pak. J. Bot. – 2010. – Vol. 42. – P. 1225–1234.

##submission.downloads##

Опубліковано

2015-06-15

Номер

Розділ

ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНІ ПРАЦІ