ВДОСКОНАЛЕННЯ МЕТОДИКИ ВИЗНАЧЕННЯ АНТИОКСИДАНТНОЇ АКТИВНОСТІ ПРОДУКТІВ РОСЛИННОГО ПОХОДЖЕННЯ ТА ЇЇ КІЛЬКІСНА ОЦІНКА

Автор(и)

  • В. В. Євлаш ХДУХТ, м. Харків, Ukraine
  • Н. О. Отрошко ХДУХТ, м. Харків, Ukraine
  • В. О. Акмен ХДУХТ, м. Харків, Ukraine

Анотація

Запропоновано вдосконалення методики кулонометричного титрування електрогенерованим бромом для визначення загальної антиоксидантної актив­ності харчових продуктів рослинного походження з метою зниження вартості аналізу і розширення переліку об’єктів, що підлягають дослідженню, та введено новий товарознавчий показник якості для кількісного вираження їхніх антиоксидантних властивостей – «Одиниця аскорбінової кислоти».

Біографії авторів

В. В. Євлаш, ХДУХТ, м. Харків

д-р техн. наук, професор

Н. О. Отрошко, ХДУХТ, м. Харків

канд. хім. наук

Посилання

Зенков Н.К. Окислительный стресс: биохимический и патофизиологический аспекты / Н.К. Зенков, В.З. Ланкин, Е.Б. Меньщикова. – М.: МАИК «Наука/Интерпериодика», 2001. – 343 с.

Хасанов В.В. Методы исследования антиоксидантов / В.В. Хасанов, Г.Л. Рыжова, Е.В. Мальцева // Химия растительного сырья. – 2004. – № 3. – C. 63-95.

Roginsky V. Review of methods to determine chain-breaking antioxidant activity in food / V. Roginsky, E.A. Lissi // Food chemistry. – 2005. – Vol. 92. – P. 235.

Федина П.А. Определение антиоксидантов в продуктах растительного происхождения амперометрическим методом / П.А. Федина, Н.И. Яшин, Н.И. Черноусова // Химия растительного сырья. – 2010. – № 2. – С. 91-97.

Брайнина Х.З. Оценка антиоксидантной активности пищевых продуктов методом потенциометрии / Х.З. Брайнина, А.В. Иванова, Е.Н. Шарафутдинова // Известия высших учебных заведений. Пищевая технология. – 2004. – № 4. – C. 73-75.

Короткова Е.И. Новый способ определения активности антиоксидантов / Е.И. Короткова // Журнал физической химии. – 2000. – Т. 74, № 9. – С. 1544-1546.

Яшин А.Я. Инжекционно-проточная система с амперометрическим детектором для селективного определения антиоксидантов в пищевых продуктах и

напитках / А.Я. Яшин // Российский химический журнал (Журнал российского химического общества им. Д.И. Менделеева). – 2008. – Т. LII, № 2. – С. 130-135.

Электрогенерированный бром – реагент для определения антиоксидантной cпособности соков и экстрактов / И.Ф. Абдуллин, Е.Н. Турова, Г.К. Будников

и др. // Заводская лаборатория. Диагностика материалов. – 2002. – Т. 68, № 9. – С. 12-15.

Пат. 69294 Україна, МПК 51 (2012.01) А61Р 39/06. Спосіб оцінки інтегральної антиоксидантної активності водних екстрактів рослинної сировини та дієтичних добавок / В.В. Євлаш, О.Ф. Аксьонова, Н.О. Отрошко, В.О. Акмен, В.Г. Михайленко, О.Г. Д'яковіч заявник та патентовласник Харківський державний університет харчування та торгівлі; опубл. 25.04.12, Бюл. № 118. – 4 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2013-02-10

Номер

Розділ

РОЗРОБЛЕННЯ ПРОГРЕСИВНОЇ ТЕХНОЛОГІЇ І ВИСОКОЕФЕКТИВНОГО ОБЛАДНАННЯ ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ