СУШІННЯ РОСЛИННОЇ ПАСТОПОДІБНОЇ СИРОВИНИ ЗА ДОПОМОГОЮ РАДІАЦІЙНОГО ТА КОМБІНОВАНОГО РАДІАЦІЙНО-КОНВЕКТИВНОГО ТЕПЛОПІДВЕДЕННЯ

Автор(и)

  • А. М. Поперечний ДонНУЕТ імені Михайла Туган-Барановського, м. Донецьк, Ukraine
  • І. В. Жданов ДонНУЕТ імені Михайла Туган-Барановського, м. Донецьк, Ukraine
  • Ю. В. Османова ДонНУЕТ імені Михайла Туган-Барановського, м. Донецьк, Ukraine

Анотація

У статті наведено експериментальні дані з сушіння пастоподібної картоплі за радіаційного та комбінованого радіаційно-конвективного теплопідведення. Проаналізовано вплив режимних параметрів на якість продукції.

Біографії авторів

А. М. Поперечний, ДонНУЕТ імені Михайла Туган-Барановського, м. Донецьк

д-р техн. наук, професор

І. В. Жданов, ДонНУЕТ імені Михайла Туган-Барановського, м. Донецьк

канд. техн. наук

Ю. В. Османова, ДонНУЕТ імені Михайла Туган-Барановського, м. Донецьк

канд. техн. наук

Посилання

Сушеные овощи и фрукты: монография / В.А. Воскобойников [и др.]. – М.: Пищевая пром., 1980. – 190 с.

Кац З.А. Производство сушеных овощей, картофеля и плодов: монография / З.А. Кац. – М.: Пищевая пром., 1976. – 198 с.

Пат. 3204141 ФРГ, МКИ А 23 L 1/212. Verfahren sur Herstellung von schnelloslichem keimarmem Gemusepuler / Braeutigam Frank (ФРГ). – № Р 3204141.1, заявл. 06.02.82; опубл. 18.08.83. – 2 с.

Пат. України № 24915, МПК (2007) F 26B 17 / 28. Сушарка для пюреподібних матеріалів / Поперечний А.М., Варваріна Н.М., Сич М.І.; заявник і власник Донецьк. нац. ун-т економ. і торг. ім. Михайла Туган-Барановського. – заявл. 11.12.2006; опубл. 25.07.2007, Бюл. № 11. – 4 с.

Ларионов Б.А. Экспериментальная установка для диспергирования и сушки картофельного пюре / Б.А. Ларионов, Б.Л. Шапиро // Консервная и овощесу-

шильная промышленность. – М.: Пищевая пром., 1979. – С. 30-32.

Пат. России № 2124683, МПК (1999) F26B3/088, F26B9/06, F26B21/04. Способ сушки пастообразных пищевых продуктов и установка для его осуществления / Шляховецкий В.М., Беззаботов Ю.С., Гордиенко Ю.В.; заявитель и владелец Кубанский государственный технологический ун-т. – заявл. 02.04.1997; опубл. 10.01.1999. – 6 с.

Калинин Л.Г. Моделирование процесса извлечения влаги из капиллярно-пористых структур под воздействием микроволнового электромагнитного поля / Г.Л. Калинин, О.Л. Бошкова // Наук. праці ОНАХТ. – О., 2006. – Вип. 2. –

Т. 2. – С. 275-278.

Zheng-Wei Cui. Effect of microwave-vacuum drying on the carotinoids retention of carrot slices and chlorophyll retention of chinese chive leaves / Zheng-Wei Cui, Shi-Ying Xu, Da-Wen Sun // Drying Technol. – 2004. – 22 (3) – P. 563-575.

Малежик І.Ф. Дослідження кінетики сушіння морквяних вичавок за допомогою інфрачервоного випромінювання / І.Ф. Малежик, Т.М. Левківський, А.Т. Безусов // Наук. праці ОНАХТ. – О., 2009. – Вип. 35. – Т. 2. – С. 190-192.

Бурдо О.Г. Кинетика сушки в электромагнитном поле / О.Г. Бурдо, А.В. Зыков, Ю.А. Казмирук // Наук. праці ОНАХТ. – О., 2006. – Вип. 28. – Т. 2. – С. 113-116.

Волончук С.К. Энергосберегающие технологии переработки растительного сырья / С.К. Волончук, А.Н. Сапожников, Л.П. Шорникова // Ползуновский вестник. – Барнаул: АлтГТУ, 2011. – Вип. 2/1. – С. 166-171.

Лыков А.В. Теория сушки / А.В. Лыков. – М.: Энергия, 1968. – 472 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2013-02-10

Номер

Розділ

ТЕХНОЛОГІЧНІ АСПЕКТИ ВИКОРИСТАННЯ ФУНКЦІОНАЛЬНИХ ІНГРЕДІЄНТІВ