ТЕХНОЛОГІЯ ОВОЧЕВИХ СТРАВ ГЕРОДІЄТИЧНОГО ПРИЗНАЧЕННЯ

Автор(и)

  • К. В. Свідло ХТЕІ КНТЕУ, м. Харків, Ukraine
  • М. І. Пересічний ХТЕІ КНТЕУ, м. Харків, Ukraine
  • Я. О. Бачинська ХТЕІ КНТЕУ, м. Харків, Ukraine

Анотація

Раціонально побудоване харчування, особливо для людей після 60 років, сприяє оптимізації метаболічного стану організму та підвищує рівень захисної реакції організму стосовно несприятливих чинників навколишнього середовища. Запропонована технологія овочевих страв геродієтичного призначення вміщує більшість БАР, у т.ч. вітаміни-антиоксиданти відповідно до добової функціонально-фізіологічної норми людей похилого віку.

Біографії авторів

К. В. Свідло, ХТЕІ КНТЕУ, м. Харків

канд. техн. наук, доцент

М. І. Пересічний, ХТЕІ КНТЕУ, м. Харків

д-р техн. наук, професор

Я. О. Бачинська, ХТЕІ КНТЕУ, м. Харків

канд. с.-г. наук, доцент

Посилання

Кузнецова С.М. Средовые и генетические факторы феномена группового долгожительства [Электронный ресурс] / С.М. Кузнецова // Здоров'я України. – 2003. – № 71. – Режим доступа: <http://health-ua.com/articles/ 208.html>.

Анисимов В.Н. Молекулярные и физиологические механизмы старения. В 2 т. / В.Н. Анисимов. – 2-е изд., перераб. и испр. – СПб.: Наука, 2008. – Т. 1. – 481 с; Т. 2. – 484 с.

Guiroz Y. Recommended Dietary Allowances (RDA) for elderly / Y. Guiroz // Facts and Research in gerontology 1995 (Supplement: Nutrition). – Paris, 1995. – P. 105-215.

Sanz P.J. Sociological contribution to the study of human nutrition: a developing scientic: perspective in Spain / P.J. Sanz // Nutr. Hosp. – 2008. – V. 23, № 6. – P. 531-535.

Раціональне харчування людей літнього і старечого віку (методичні рекомендації) / Уклад.: Ю.Г. Григоров [та ін.]. – К.: Знання України,2006. – 36 с.

Желнова Т.И. Питание и кишечный биоценоз у пожилых / Т.И. Желнова, П.И. Романчук, Н.С. Язенок // Междунар. семинар по пробл. пожилых: [материалы тез. докл.]. – Самара, 1996. – С. 111-113.

Яковенко Э.П. Состояние желудочно-кишечного тракта при железодефицитной анемии у больных пожилого возраста / Э.П. Яковенко, П.Я. Григорьев, Н.А. Агафонова // 33-я Межрегион. ассоциация гастроэнтерологов: [матери-

алы]. – М., 2005. – С. 156-157.

Связь особенностей фактического питания с состоянием здоровья пенсионеров и лиц предпенсионного возраста, занятых в машиностроительном производстве / Ю.Г. Григоров [и др.] // Вопросы питания. – 1988. – № 2. – С. 23-27.

Зыкина В.В. Роль алиментарного фактора в инсулинорезистентности при сахарном диабете типа 2 / В.В. Зыкина, Х.Х. Шарафетдинов, О.А. Плотникова //

Вопросы питания. – 2007. – Т. 76, № 5. – С. 28-32.

Григоров Ю.Г. Питание и гипертоническая болезнь (обзор литературы) / Ю.Г. Григоров, С.Г. Козловская, Т.М. Семесько // Пробл. старения и долголетия. – 2002. – Т. 11, № 3. – С. 273-290.

Diet, nutrition and the prevention of chronic diseases. Report of a Joint WHO/FAO Expert Consultation [Електронний ресурс]. – Режим доступу: .

Burckhardt P. Osteoporosis and nutrition / P. Burckhardt // Ther. Umsch. – 1998. – V. 55, № 11. – P. 712-716.

Ribeiro B.G. The prevalence of metabolic syndrome and its relationship with dietary antioxidants / B.G. Ribeiro, E. Braun // Abctracts 18th International Congress of Nutrition, 2005, September 19-23. – Durban, 2005. – P. 196.

Швец О.В. Питание людей пожилого возраста с точки зрения доказательной медицины / О.В. Швец, В.В. Сластин, А.А. Мартынчук // Проблемы старения

и долголетия. – 2011. – Т. 20, № 2. – С. 117-127.

Шендеров Б.А. Функциональное питание и его роль в профилактике метаболического синдрома / Б.А. Шендеров. – М.: ДеЛи принт, 2008. – 319 с.

Григоров Ю.Г. Питание после шестидесяти / Ю.Г. Григоров, С.Г. Козловская. – К., 1985. – 48 с.

Воронина Л. Вопросы рационального питания у пожилых людей / Л. Воронина // Медицинские новости. – 2007. – № 6. – С. 13-15.

Козловская С.Г. Влияние некоторых особенностей режима питания и пищевых веществ на сердечно-сосудистую систему пожилых людей: автореф. ...

канд. мед. наук / С.Г. Козловская. – К., 1977. – 21 с.

Биология старения / В.В. Фролькис [и др.]. – Л.: Наука,1986. – 370 с

Орлова Н.Я. Біохімія та фізіологія харчування: підручник / Н.Я. Орлова. – 2-ге видан., перероб. та доп. – К.: КНТЕУ, 2006. – 281 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2013-02-10

Номер

Розділ

ТЕХНОЛОГІЧНІ АСПЕКТИ ВИКОРИСТАННЯ ФУНКЦІОНАЛЬНИХ ІНГРЕДІЄНТІВ