Проблеми та перспективи реформування галузі АПК в Укаїні.

Автор(и)

  • Анна Володимирівна Пужай-Череда Класичний приватний університет, м.Запоріжжя, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.31498/2225-6407.13.2016.104317

Ключові слова:

агропромисловий комплекс, сільгоспвиробники, сільгоспродукція, інтеграція, аграрна реформа, конкуренція, аграрний сектор, продовольча безпека, рослинництво, тваринництво

Анотація

В статті зазначено, що агропромисловий комплекс України являє собою складну багаторівневу ієрархічну систему, розвиток якої визначається насамперед тенденціями і параметрами функціонування економіки країни в цілому. Наголошується, що вирішити безліч задач, які стоять перед АПК України, можливо тільки за рахунок інноваційного розвитку галузі, зокрема підвищення конкурентоспроможності сільськогосподарського виробництва. Проаналізовано сучасний стан розвитку АПК в Україні. Доведено, що реформування АПК України гостро потрібне, що б наблизити модель господарювання вітчизняного сільського господарства до кращих сучасних світових стандартів. Причому, істотну роль в реформуванні має бути відведена впровадженню системних моделей господарювання в аграрній сфері.  В статті наведені етапи Комплексної стратегії розвитку сільського господарства та сільських територій на 2015-2020 рр., висвітлені проблеми та перспективи розвитку галуззі, а саме: пошук інноваційних рішень пов'язаних з мінімізацією витрат на прибирання, транспортування, зберігання і переробку сільськогосподарської продукції; впровадження передових моделей ведення бізнесу, в першу чергу, ґрунтованих на мережевій економіці; побудова ефективних моделей взаємодії науки і успішного бізнесу; розробка заходів, стимулюючих процеси кооперації дрібних і середніх фермерів; роботу пов'язану з розширенням існуючих і вихід на нові ринки збуту продукції аграріїв України; роботу пов'язану з підвищенням якості підготовки молодих фахівців в області АПК, у тому числі і за рахунок обміну досвідом з провідними економіками світу; реформування АПК України. Зазначено, що дерегуляція аграрної галузі є передумовою покращення ведення бізнесу та успішного реформування сільського господарства України. Однак дерегуляція, як і будь-яка ініціатива, має проводитися з урахуванням особливостей українського ринку, вимог до харчової та продовольчої безпеки і відповідати стандартам ЄС.

Біографія автора

Анна Володимирівна Пужай-Череда, Класичний приватний університет, м.Запоріжжя

аспірантка

Посилання

Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава : Програма економічних реформ на 2010–2014 роки від 2 черв. 2010 р. [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.rada.gov.ua.

Производство с/х продукции в Украине падает. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://ukrapk.com/news/ua/ proizvodstvo_sh_prodykcii_v_ykraine_padaet.html.

Посівні площі сільськогосподарських культур під урожай 2015 року. Державна служба статистики України. – К., 2015. – 53 с.

Реалізація продукції сільськогосподарськими підприємствами у 2015 році. Державна служба статистики України. – К., 2016. – 109 с. 5. Аграрні стандарти ЄС. Що залишається поза увагою? / Таїсія Клочко. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://ukrapk.com/news/ua/posevnaya_v_ykraine_oboidetsya_agrariyam_na_20_doroje_chem_ godom_ranee.html.

Український АПК: 5 років « європейських» реформ / Владислава Рутицька. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.eurointegration.com.ua/experts/2015/05/22/7034011/.

Аграрный сектор Украины: проблемы и перспективы развития. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://ea-f-tech.com/agrarnyj_sektor_ukrainy_problemy_i_perspektivy_razvitiya_apk_ ukrainy.html.

##submission.downloads##

Опубліковано

2016-05-26

Номер

Розділ

Статті