Анализ современного состояния интеллектуальных инноваций на промышленных предприятиях Украины.

Автор(и)

  • Ольга Миколаївна Анісімова ДонНУ, м. Вінниця, Ukraine
  • Наталія Володимирівна Горячева ВАТ «Азовобщемаш», Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.31498/2225-6407.13.2016.104349

Ключові слова:

інноваційність, інноваційні проекти, інноваційний продукт, об’єкти права інтелектуальної власності, промислові підприємства, машинобудівна галузь.

Анотація

У статті розглянуті сучасні проблеми розвитку промислових підприємств в основному машинобудівної галузі, яка в даний час знаходиться в занепаді. Проведено аналіз інноваційної діяльності на промислових підприємствах України, а також розглянуто конкретно машинобудівне підприємствоУкраїни ВАТ «Азовмаш». З проведеного аналізу за останні роки видно, що машинобудівна галузь, то піднімалася, то знову перебувала в занепаді. Це пов'язано з тим, що багато машинобудівних підприємств не змогли вчасно зорієнтуватися і розробити правильну стратегію підприємства. Але такий занепад підприємств залежить багато в чому від втрати російського ринку, а швидко переорієнтуватися на інші ринки українські машинобудівні підприємства незмогли. Для цього потрібен час, інноваційна продукція і висококваліфіковані фахівці. Держава не підтримує машинобудівні підприємства. Укрзалізниця потребує оновлення рухомого складу, але коштів на оновлення у неї немає, і держава не виділяє. З огляду на таку ситуацію кожне машинобудівне підприємство повинно розробити свою стратегію виходу з даної ситуації, але в основному продукція повинна бути інноваційна, тільки так машинобудівні підприємства зможуть вистояти конкуренцію на світовому ринку.

Біографії авторів

Ольга Миколаївна Анісімова, ДонНУ, м. Вінниця

д.е.н., професор, зав. кафедри інформаційних систем управління

Наталія Володимирівна Горячева, ВАТ «Азовобщемаш»

інженер з патентної та винахідницької роботи, конструкторсько-технологічний центр

Посилання

Держкомстат України [ Електроний ресурс]. – Режим доступу: http://www.ukrstat.gov.ua

Інноваційна діяльність промислових підприємств України [Електронний ресурс]. – режим доступа: http://ukrstat.gov.ua/druk/publicat/kat_u/2015/dop/04/dop_idpp2014.zip3. Лепа Р.Н., Охтень А.А., Прокопенко Р.В. и др. Управление развитием промышленных предприятйи в условиях неоиндустриализации: механизм, модели и методы. Нац. Акаддем наук Украины инстиут экономики промышленности. Киев, 2016г.

Обстеження інноваційної діяльності в економіці України (за міжнародною методологією) [ Електронний ресурс]. – Режим доступа: http://ukrstat.gov.ua/druk/publicat/kat_u/2015/dop/11/dop_inn_2014_p.zip

Отчет о работе отдела интеллектуальной собственности за 2014г. ОАО «Азовмаш».

Статистичний збірник: Lszkmyscnmсубэктыв великого, середнього, малого та мыкропы

дприэмництва: 2014. – К.: Державна служба статистики Украъни, 2015. – 480с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2016-05-26

Номер

Розділ

Статті