Теоретичні аспекти стратегічного планування в умовах децентралізації.

Автор(и)

  • Оксана Анатоліївна Бородіна ДВНЗ «Приазовський державний технічний університет», м. Маріуполь, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.31498/2225-6407.14.2016.105664

Ключові слова:

регіональний розвиток, стратегічне планування, децентралізація, об’єднана територіальна громада, операційні цілі, методологія стратегічного планування.

Анотація

Наразі в Україні відбувається широка реформа всієї системи публічної влади та органів місцевого самоврядування. Зміни, що характерні для процесу децентралізації, відбуваються досить швидко та мають не тільки важливий теоретичний характер, а саме, реальні зміни діючої нормативної бази щодо регіонального розвитку, але й суто практичне спрямування на розвиток об’єднаних територіальних громад із усім спектром необхідних перетворень. Однак, на етапі створення, об’єднані громади стикнулися із низкою проблем та викликів, такими як глобалізація економіки, підвищення мобільності трудових ресурсів та пов‘язаний з цим ріст безробіття, посилення міжнародної конкуренції за інвестиції та розвиткові ресурси. Відповіддю на ці та деякі інші виклики може стати перспективне (середньо- та довгострокове) планування ОТГ. Окрім того, потребує фокусної уваги методологія розробки Стратегії розвитку об’єднаної територіальної громади. Причому процес розробки такої Стратегії повинен бути структурований у відповідності до кращих європейських практик та мати аналітичну та прикладну складові.  Методологія повинна інтегрувати ключові аспекти життєдіяльності і розвитку: економічні, соціальні та екологічні, підтримуючи їх взаємодію, а також, сприяти активній участі усіх зацікавлених і компетентних осіб у процесі стратегічного планування та реалізації планів розвитку відповідно до їх інтересів і можливостей.

Біографія автора

Оксана Анатоліївна Бородіна, ДВНЗ «Приазовський державний технічний університет», м. Маріуполь

к.н. з держ. упр., ст. викл. кафедри «Економічної теорії та підприємництва»

Посилання

Закон України «Про засади державної регіональної політики» від 05.02.2015 № 156-VIII [Електронний ресурс]. – Режим доступу : www.rada.gov.ua.

Закон України «Про добровільне об'єднання територіальних громад» від 05.02.2015 № 0915 [Електронний ресурс]. – Режим доступу : www.rada.gov.ua.

«Державна стратегія регіонального розвитку до 2020 року» [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://zakon5.rada.gov.ua/laws/show/385-2014-п

Бюджетний кодекс України: Закон України від 08.07.2010 р. №2456-VI [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://zakon.rada.gov.ua

Ткачук А.Ф. Стратегічне планування у громаді ( навчальний модуль) / Анатолій Ткачук, Василь Кашевський, Петро Мавко. – К.: ІКЦ «Легальний статус», 2016. – 96 с.

Методологія стратегічного планування розвитку об’єднаних територіальних громад в Україні: аналітична доповідь [ Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://surdp.eu/uploads/files/SP_OTG_Methodology_UA.pdf

Фінанси та бюджет об’єднаної громади (навчальний модуль) / Ніна Наталенко. – К.: ІКЦ «Легальний статус», 2016. – 72 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2016-12-29

Номер

Розділ

Статті