Оптимізація комерційної діяльності за допомогою інформаційно-аналітичних систем когнітивного характеру.

Автор(и)

  • Ірина Федорівна Марченко Державний вищий навчальний заклад «Приазовський державний технічний університет», м. Маріуполь, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.31498/2225-6407.15.2017.134909

Ключові слова:

інформація, алгоритм, інформаційно-аналітична система, структурно-логічна схема, когнітивна модель, комерційна діяльность, підприємство.

Анотація

Розглянуто і проаналізовано проблеми  ефективності  комерційного підприємства з урахуванням прогнозування та оптимізації  за допомогою інформаційно-аналітичної системи когнітивного характеру.  Проведено аналіз факторів, які впливають на якість та швидкість виконання робіт та надання відповідних послуг, що виконує комерційне підприємство. Враховано неявні фактори, які при помилковій організації роботи можуть призвести до неконтрольованих збитків підприємства. Визначені інформаційні дані між відділами, інформаційні об'єкти і побудована  інформаційно-логічна модель,  що відтворює предметну область у вигляді інформаційних об’єктів і структурних зв’язків між ними з урахуванням рівнів ієрархії.  Побудовано матрицю суміжностей.  Виявлені і сформульовані вимоги по оптимізації та аналізу ефективності підприємства до програмного забезпечення з певними можливостями. Розроблено механізм  когнітивного аналізу діяльності підприємства і визначені  можливі сценарії задля отримання максимального прибутку і зменшення можливих втрат. Інформація, що отримана в результаті автоматизованих статистичних аналізів, помітно вплинула на організацію і оптимізацію роботи комерційного підприємства. Автоматизована генерація різного роду документів, актів і рахунків, що прискорило роботу управлінського персоналу і дозволило вести більш детальний контроль за виконанням робіт і отриманням прибутку. Дані за алгоритмом взаємодії, отримані в результаті застосування когнітивного аналізу, дозволили підприємству більш раціонально підходити до специфіки виконання робіт та взаємодії з клієнтами, що так само позначається на рентабельності та перспективному зростанні.

Біографія автора

Ірина Федорівна Марченко, Державний вищий навчальний заклад «Приазовський державний технічний університет», м. Маріуполь

доцент кафедри інформатики, к.т.н., доцент

Посилання

1. Саттон М. Корпоративный документооборот // "БМикро". Лаборатория программирования и книгоиздания. 2002.

2. Вендров А. М. CASE-технологии. Современные методы и средства проектирования информационных систем / А. М. Вендров. – М.: Финансы и статистика, 1998.

3. Авдеева З. К. Когнитивное моделирование для решения задач управления слабоструктурированными системами // Междунар. конф. "Когнитивный анализ и управление развитием ситуаций"(CASC'2006) / ИПУ РАН. 6 М.: 2006. 6 С. 45.

4. Камаев В. А. Когнитивное моделирование социально-экономических систем: учебное пособие. Волгоград: ИУНЛ ВолгГТУ, 2012. 6С. 39.

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-05-17

Номер

Розділ

Статті