Механізми формування та використання фінансів домогосподарств в Україні.

Автор(и)

  • Олексій Юрійович Мінц ДВНЗ «Приазовський державний технічний університет», м. Маріуполь, Ukraine https://orcid.org/0000-0002-8032-005X
  • Наталя Юхимівна Джамбаз ДВНЗ «Приазовський державний технічний університет», м. Маріуполь, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.31498/2225-6407.15.2017.135350

Ключові слова:

фінанси домогосподарств, грошові доходи, споживчі витрати, кореляційний аналіз, причинно-наслідковий зв'язок.

Анотація

Фінанси домогосподарств поряд з фінансами підприємств і організацій беруть вагому участь в кругообігу капіталу та охоплюють частину усіх стадій функціонування економічної системи (процесів виробництва, розподілу, обміну та споживання). Обсяг і структура доходів та витрат приватних господарств змінюються під впливом різноманітних факторів та загальної кон’юнктури ринку. Тому оцінка та виявлення тенденцій їх формування та використання є актуальним питанням і потребує належного вивчення. В роботі розкрито сутність, значення і функції фінансів домашніх господарств; виявлено фактори, які впливають на формування доходів та витрат домогосподарств; на підставі офіційної статистики сформовано масив даних для аналізу; здійснено аналіз динаміки доходів та витрат домогосподарств; здійснено кореляційний аналіз зв'язку між макроекономічними факторами та структурою доходів і витрат домогосподарств; виявлено механізми впливу макроекономічних показників на доходи та витрати домогосподарств.У дослідженні використано методи аналізу, синтезу і узагальнення, математичної статистики, графічні методи, методи системної динаміки і економіко-математичного моделювання. Розрахунки проводилися з використанням програми Deductor Studio Academic.Результати, які отримано у роботі, можна використовувати для розуміння процесів, які відбуваються при формуванні фінансів домогосподарств та для прогнозування впливу макроекономічних змін на структуру доходів та витрат населення.

Біографії авторів

Олексій Юрійович Мінц, ДВНЗ «Приазовський державний технічний університет», м. Маріуполь

к.е.н., доцент, доцент кафедри фінансів і банківської справи

Наталя Юхимівна Джамбаз, ДВНЗ «Приазовський державний технічний університет», м. Маріуполь

магістрант, кафедра фінансів і банківської справи

Посилання

Воробйов Ю.М. Фінанси домашніх господарств у фінансовій системі держави: монографія / Ю.М. Воробйов, В.В. Ворошило – Сімферополь: ВД «АРІАЛ», 2013. – 232 с.

2. Воробйов Ю.М. Фінанси домогосподарств: сучасна парадигма / Ю.М. Воробйов // Науковий вісник: фінанси, банки, інвестиції. – № 4, 2011. ­– С. 45-52.

3. Земцов А. А. Значение, структура и соотношение персональных и семейных финансов в финансовой системе / А. А. Земцов, Т. Ю. Осипова // Вестник Томского гос. ун-та. № 331, 2010. С. 186-194.

4. Державний комітет статистики України. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://ukrstat.gov.ua

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-05-17

Номер

Розділ

Статті