Розвиток екологічного менеджменту на підприємствах морської галузі.

Автор(и)

  • Марина Василівна Макаренко Азовський морський інститут, м. Маріуполь, Ukraine
  • Андрій Загітович Шайхатдинов Азовський морський інститут, м. Маріуполь, Ukraine
  • Алла Вікторівна Кравченко Азовський морський інститут, м. Маріуполь, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.31498/2225-6407.16.2017.136520

Ключові слова:

екологічний менеджмент, стратегія еколого- економічного розвитку, стан еколого-економічної системи, матриця гри, матриця еколого-економічного управління.

Анотація

В статті доведено, що для забезпечення гідного місця у світовому співтоваристві Україні необхідна науково обґрунтована, розроблена і цілеспрямовано здійснювана стратегія сталого розвитку. Під останньою мається на увазі гармонійна взаємодія матеріального виробництва зі збереженням  природного навколишнього середовища. Незважаючи на чинне законодавство з питань природоохоронної діяльності та активну участь держави в міжнародних природоохоронних заходах, в Україні спостерігається подальше погіршення екологічного стану. Екологічна криза набуває все більшого масштабу і є реальною загрозою для населення. Морські та річкові порти - надзвичайно складні промислові об'єкти, що містять технологічні і організаційні структури, які виконують різні економічні завдання. Без ефективних науково-технічних і екологічних заходів їх обслуговування неможливий подальший розвиток морських транспортних перевезень. Вирішення екологічних проблем на морському і річковому транспорті вимагає розробки методики визначення шкоди, яку можуть завдати природі підприємства морського і річкового транспорту. Впровадження цілей екологічного менеджменту на підприємствах вимагає використання наукових методів. На підставі проведеного аналізу було встановлено, що до методів екологічного менеджменту відносять такі, як інформаційні, попереджувальні, інженерні. Аналіз сучасної літератури в галузі управління підприємствами дозволив виділити відповідні функції екологічного менеджменту підприємства. Функції екологічного менеджменту дозволяють проводити роботу з формування його організаційного механізму та здійснення екологічної діяльності. Побудова організаційного механізму екологічного менеджменту, реалізація його цілей, завдань і функцій ґрунтується на загальнонаукових принципах управління виробничими підприємствами. Побудована матриця дозволяє оцінити можливість досягнення мети з використанням різних засобів. Вибір відповідної стратегії вимагає визначення місця в ній еколого-економічного управління. Вибір конкретної еколого-економічної стратегії необхідно проводити з урахуванням економічних показників екологічної діяльності. Зміну еколого-економічної системи в таких випадках можна досліджувати за допомогою завдань класу теорії ігор. Досвід роботи зарубіжних підприємств свідчить про отримання багатьох вигід, пов'язаних з впровадженням екологічного менеджменту.

Біографії авторів

Марина Василівна Макаренко, Азовський морський інститут, м. Маріуполь

зав. каф. Менеджменту та підприємництва на морському транспорті, д. е. н., професор

Андрій Загітович Шайхатдинов, Азовський морський інститут, м. Маріуполь

зав. каф. Природничо-наукових та гуманітарних дисциплін, к. іст. н., доцент

Алла Вікторівна Кравченко, Азовський морський інститут, м. Маріуполь

к. е. н., доцент

Посилання

1. Кормилицын В. И. Основы экологии / Кормилицын В. И. [и др.]. - М.: Москов. пед. ун-т, 1994.-456 с.

2. Глухов В. В. Экономические основы экологии / Глухов В. В. [и др.]. - С.Пб.: Спец, л-ра, 1999.-258 с.

3. Пахомова Н. В. Экологический менеджмент / Пахомова Н. В., Эндрес А., Рихтер К. - С.Пб.: Питер, 2003. - 398 с.

4. Шмаль А. Г. Экологическая безопасность в системе государственного управления / Шмаль А. Г. - Бронницы : МП «ИКЦ БИТВ», 2004,- 164 с.

5. Диксон Д. Экономический анализ воздействия на окружающую среду / Д.Диксон, Л.Скура – М.: Вита-Пресс, 2004. – 272 с.

References (BSI):

1. Kormilicin V.I. (1994). Osnovy ekologiy [Fundamentals of Ecology]. – Moskow: Moskow ped. [in Russian].

2. Gluxov V.V. (1999). Ekonomichny osnovy ekologiyi [Economic foundations of ecology]. – S-Pb: Spec. l-ra [in Russian].

3. Paxomova N.V. (2003). Ekologichniy management [Ecological Management]. – S-Pb: Piter [in Russian].

4. Shmal A.G. (2004). Ekologicheskaya bezopasnost v sisteme gosudarstvennogo upravleniya [Environmental safety in the system of public administration]. – Bronnici:MP “IKC BITV” [in Russian].

5. Dikson D. (2004). Ekonomycheskiy analyz vozdeystiya na okruzhauchuyu sredu [Economic analysis of the impact on the environment]. – Moscow: Vita-Press [in Russian]

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-11-30

Номер

Розділ

Статті