ЕКОНОМІЧНА ПРИРОДА МИТНОГО ТАРИФУ ТА ЙОГО ФУНКЦІЇ

Автор(и)

  • Ольга Володимирівна Дьяченко Київський національний торговельно-економічний університет, м. Київ, Ukraine
  • Олена Віталіївна Зубко Київський національний торговельно-економічний університет, м. Київ, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.31498/2225-6407.10.2014.35547

Ключові слова:

митний тариф, мито, рівень митного захисту, адвалорне мито, специфічне мито, комбіноване мито

Анотація

Визначено економічну природу митного тарифу, розкрито механізм його реалізації через різні функції, що він виконує. Здійснено аналіз переваг та недоліків застосування адвалорних та специфічних ставок мита. Досліджено структуру митного тарифу України за способом нарахування мита за період 2001-2014 рр. Розглянуто принцип ескалації митного тарифу, що базується на понятті порівняльної конкурентоспроможності сировинних і готових виробів. Встановлено, що існує два основних підходи щодо побудови імпортного тарифу, які дозволяють раціонально побудувати структуру митних ставок за всією номенклатурою товарів: ескалація мита із зростанням ступеня обробки товару та ефективний тарифний захист. З метою визначення рівня тарифного захисту вітчизняних виробників розраховано середньозважені ставки митного тарифу України в розрізі угруповання товарів за широкими економічними категоріями, а також за основними класами товарів у системі національних рахунків. Встановлено, що Митний тариф України знаходиться в процесі постійного реформування. Наголошено на необхідності при перегляді ставок мита на імпортовані товари здійснювати ітеративний моніторинг стану зовнішньої торгівлі та внутрішнього ринку чутливих промислових і сільськогосподарських товарів, що є найбільш уразливими для іноземної конкуренції

Біографії авторів

Ольга Володимирівна Дьяченко, Київський національний торговельно-економічний університет, м. Київ

к.е.н., доцент

Олена Віталіївна Зубко, Київський національний торговельно-економічний університет, м. Київ

к.е.н., ст. викладач

Посилання

Гребельник О.П. Основи зовнішньоекономічної діяльності [текст] : підручник. / 4-те вид. перероб. та доп. / О.П. Гребельник – К. : «Центр учбової літератури», 2013. – 452 с.

Дюмулен И.И. Международная торговля. Тарифное и нетарифное регулирование: Учебник/ И.И. Дюмулен. – [3-е изд.] – М.: ВАВТ, 2011. – 518 с.

Мельник Т. Тарифне регулювання у контексті членства України в СОТ // Вісник Київ. нац. торг.-екон. ун-ту. – 2009. – №2. – С. 5–11.

Назарова Л.В. Необхідність тарифного захисту внутрішнього ринку сільськогосподарської продукції України. /Назарова Л.В.// Экономика и управление. – 2012. – № 5. – С. 65-70.

Офіційний сайт Державної служби статистики України. – Режим доступу : http://www.ukrstat.gov.ua

##submission.downloads##

Опубліковано

2014-05-08