ПІДХОДИ ДО АНАЛІЗУ ДІЯЛЬНОСТІ БАНКІВ УКРАЇНИ В КОНТЕКСТІ МІЖНАРОДНОГО КРЕДИТУВАННЯ

Автор(и)

  • Валентина Петрівна Лісовська ДВНЗ «Київський національний економічний університет ім. В. Гетьмана» м. Київ, Ukraine
  • Андрій Сергійович Наіста ДВНЗ «Київський національний економічний університет ім. В. Гетьмана» м. Київ, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.31498/2225-6407.10.2014.35624

Ключові слова:

банківський сектор, кредити, активи, депозит, міжнародні фінансові організації

Анотація

В статті розглядається банківський сектор України, що характеризується наявністю великої кількості недостатньо капіталізованих банків. Приведено деякі особливості кредитної експансії в Україні. Приведено перелік основних каналів, за допомогою яких  комерційні банки України останнім часом досить активно залучають ресурси на міжнародних фінансових ринках. Для найбільш фінансово привабливих умов залучення коштів, що пропонуються міжнародними фінансовими установами проведений порівняльний аналіз, що демонструє обмежений доступ до цих ресурсів, зважаючи на складні процедури їх залучення, а також необхідність отримання державних гарантій за високих вимог прийнятності при жорстких процедурах закупівель. В статті розглядаються показники діяльності банків з точки зору ефективності впровадження міжнародних кредитних проектів. Показано, що  аналіз абсолютних показників не враховує багато чинників (наприклад зміну валютних курсів, інфляцію, інституціональні перетворення, політичну ситуацію), тому в статті розглядаються показники у безрозмірному – відносному вираженні до ВВП та приведені розрахунки безрозмірних показників діяльності банків України по відношенню до ВВП. Це дає можливість спостерігати чітку тенденцію росту до 2009 р., що пояснюється кризою 2008 р. та післякризовою інерцією 2009 року. Показано, що співпраця з міжнародними фінансово-кредитними установами дала змогу Україні вийти з глибокої економічної кризи і досягти певного економічного зростання, а також пережити тяжку фінансову кризу. Підіймаються питання щодо тенденції підвищення показників рентабельності банків України, ефективності використання допомоги від міжнародних фінансових організацій та відносин уряду України з ними, що дасть позитивні результати від діяльності міжнародних фінансово-кредитних організацій в Україні. Акцентовано увагу на те, що політика України спрямована на підтримку кредитних відносин з МВФ і Світовим Банком, оскільки надання позик іншими світовими кредиторами та обсяг іноземних інвестицій залежать в першу чергу від стану відносин уряду України з Міжнародним валютним фондом

Біографії авторів

Валентина Петрівна Лісовська, ДВНЗ «Київський національний економічний університет ім. В. Гетьмана» м. Київ

канд. фіз.-мат. наук, доцент кафедри вищої математики ФУПтаМ

Андрій Сергійович Наіста, ДВНЗ «Київський національний економічний університет ім. В. Гетьмана» м. Київ

аспірант кафедри вищої математики ФУПтаМ

Посилання

Шелобаев С. И. Математические методы и модели в экономике, финансах, бизнесе: Учеб. пособие для вузов. — М.: ЮНИТИ: ДАНА, 2000. — 367 с.

Вітлінський В. В. Моделювання економіки: Навч. посібник. — К.: КНЕУ, 2003. — 408 с.

Деревська О.Б. Тенденції та перспективи розвитку банківської системи України / О.Б. Деревська // Вісник університету банківської справи Національного банку України. – 2010. - №6. – С.26-31

В. Міщенко, О. Кравець «Удосконалення управління банківським кредитуванням на прикладі країн Центральної та Східної Європи» / «Вісник НБУ» №9 – 2006.

А. Кузнєцова, О. Другов, В Рисін «Оцінка впливу іноземного капіталу на функціонування банківської системи» / «Вісник НБУ» №1 – Січень 2007.

http://bankografo.com

http://finance.liga.net/banks

www.bank.gov.ua

http://www.eximb.com/img/app_links/1236.pdf

##submission.downloads##

Опубліковано

2014-05-08