ОСОБЛИВОСТІ КОМЕРЦІАЛІЗАЦІЇ НАУКОВО-ТЕХНІЧНИХ ОБ’ЄКТІВ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ В УКРАЇНІ

Автор(и)

  • Олена Мар’янівна Фесенко Інститут фізики НАН України, Ukraine
  • Євген Самуїлович Кіф’юк Інститут фізики НАН України, Ukraine
  • Владислав Володимирович Кавелін Інститут фізики НАН України, Ukraine
  • Петро Петрович Погорецький Інститут фізики НАН України, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.31498/2225-6407.10.2014.36391

Ключові слова:

технічні об’єкти, інтелектуальна власность, система стимулів, комерціалізація

Анотація

Ця стаття розкриває питання пов’язані з особливостями комерціалізації науково-технічних об’єктів інтелектуальної власності в Україні. В Україні ринок ІВ знаходиться на стадії розвитку - його законодавча база та механізми регулювання ще в недостатній мірі сприяють ефективному регулюванню та розподілу нематеріальних ресурсів між усіма суб’єктами процесу комерціалізації. Проаналізованодосвід розвинутих у технологічному відношенні держав, який свідчить про те, що необхідною є участь держави у розвитку інфраструктури, яка б стимулювала процес ТТ в Україні через: утворення системи стимулів для автора (творця ОІВ); визначення особливого режиму використання наукових результатів за державними контрактами; державної підтримки інноваційної діяльності; пільгового оподатковування та кредитування; вироблення курсу політики у галузі експорту та імпорту технологій; створення інфраструктури передачі технологій (відділи трансферу технологій, технологічні інкубатори, технопарки) тощо. Для успішної комерціалізації ІВ необхідно створити економічну інфраструктуру економіки, яка повинна бути сприйнятливою для інноваційної діяльності і забезпечити фінансування як проведення наукових досліджень та науково-технічних розробок, так проведення маркетингових досліджень, захисту інтелектуальної власності, а також стимулювати державою діяльність малих підприємств для створення інноваційних наукоємних технологій і продуктів, надаючи їм податкові та кредитні пільги

Біографії авторів

Олена Мар’янівна Фесенко, Інститут фізики НАН України

кандидат фізико-математичних наук, Керівник відділу Трансферу технологій, інноваційної діяльності та інтелектуальної власності

Євген Самуїлович Кіф’юк, Інститут фізики НАН України

Магістр, молодший науковий співробітник відділу Трансферу технологій, інноваційної діяльності та інтелектуальної власності

Владислав Володимирович Кавелін, Інститут фізики НАН України

провідний інженер відділу Трансферу технологій, інноваційної діяльності та інтелектуальної власності

Петро Петрович Погорецький, Інститут фізики НАН України

кандидат фізико-математичних наук, зам. зав. відділу Трансферу технологій, інноваційної діяльності та інтелектуальної власності

Посилання

. Гальперин Л. Интеллектуальная собственность: сущность и правовая природа / Л. Гальперин, Л. Михайлова // Советское государство и право. – 1991. С. 37.

Денисюк В. Комерціалізація результатів науково-дослідних робіт: проблеми і перспективи // матер. вісника НАН України. – К., 2006. – №5.– С. 39 – 52.

Єременко А.В. Проблеми комерціалізації інтелектуальної власності в умовах інтернаціоналізації світової економіки // матер. виступів IX Міжнар. наук.-практ. конф.- Алушта, 2005.

Орлюк О.П. Економіко-правові проблеми в сфері інтелектуальної власності: монографія / НДІ інтелектуальної власності АПрН України, 2006. – 372 с.

Промислова власність в цифрах: Показники діяльності Державної служби інтелектуальної власності України та Державного підприємства «Український інститут промислової власності» за 2011 р.– К., 2012. –56 с.

Рудь Н. Економічне обґрунтування наукових розробок: навч. посіб. // Луцьк: РВВ ЛДТУ, 2008. – 196 с.

М.И. Рихтик, Е.В. Корсунская. Национальная инновационная система США. История формирования, политическая практика, стратеги // Международные отношения. Политология. Регионоведение Вестник Нижегородского университета им. Н.И. Лобачевского, 2012, № 6 (1), с. 263–268.

Закон України "Про наукові парки".

Закон України "Про державне регулювання діяльності у сфері трансферу технологій".

Закон України "Про інноваційну діяльність".

Закон України "Про наукову і науково-технічну експертизу".

Закон України "Про спеціальний режим інноваційної діяльності технологічних парків".

Закон України "Про загальнодержавну комплексну програму розвитку високих наукоємних технологій".

Закон України "Про наукову і науково-технічну діяльність".

Закон України "Про пріоритетні напрями інноваційної діяльності в Україні".

##submission.downloads##

Опубліковано

2014-05-08