ADVANCEMENT OF THE RESEARCH AND DEVELOPMENT ACTIVITY IN BULGARIA OVER THE PERIOD 2000-2010

Автор(и)

  • Красимира Славева Господарча академія ім. Д. А. Ценова, м. Свиштов, Болгарія, Bulgaria

DOI:

https://doi.org/10.31498/2225-6407.1.2012.6420

Ключові слова:

scientific research and development activity, scientific inquiry, innovations, competitiveness, structural changes and statistical indicators.

Анотація

The development of information and communication technologies, the transition from industrial to information society and the increased requirements for work force quality are among the reasons for raising the funds earmarked for science and scientific research. The main goal of this inquiry is the empirical exploration of regularities in the status and development of scientific research and development activity in Bulgaria in the light of the European policy of intelligent growth within the framework of strategy “Europe 2020”.  Based on official statistical data we study the tendencies in the alteration of expenditures for scientific research and development activity in Bulgaria by sectors, economic activities and scientific fields over the period 2000-2010.

Розвиток інформаційних та комунікаційних технологій, перехід від індустріального до інформаційного суспільства і зрослі вимоги до якості робочої сили одні з причин збільшення коштів, що виділяються на науку і наукові дослідження. Основною метою дослідження є емпіричне дослідження закономірностей стану і розвитку НДДКР в Болгарії в контексті європейської політики інтелігентного зростання в рамках стратегії "Європа 2020". На основі офіційних статистичних даних досліджені тенденції зміни витрат на НДДКР в Болгарії за секторами, видами економічної діяльності та галузей науки за період 2000-2010 рр.

Развитие информационных и коммуникационных технологий, переход от индустриального к информационному обществу и возросшие требования к качеству рабочей силы одни из причин увеличения средств, выделяемых на науку и научные исследования. Основной целью исследования является эмпирическое исследование закономерностей состояния и развития НИОКР в Болгарии в контексте европейской политики интеллигентного роста в рамках стратегии „Европа 2020”. На основе официальных статистических данных исследованы тенденции изменения расходов на НИОКР в Болгарии по секторам, видам экономической деятельности и областям науки за период 2000-2010 гг.


Біографія автора

Красимира Славева, Господарча академія ім. Д. А. Ценова, м. Свиштов, Болгарія

доцент, доктор

Посилання

Национална стратегия за развитие на научните изследвания 2020. Държавен вестник, бр. 62 от 12.08.2011г.

Приносът на регионалната политика за интелигентен растеж в рамките на стратегия “Европа 2020”. Съобщение на Комисията до Европейския парламент, Съвета, Европейския икономически и социален комитет и Комитета на регионите. http://www.minedu.government.bg/opencms/export/sites/mon/left_menu/strategies/

Постигане на интелигентен икономически растеж. Как научните изследвания и иновациите да работят за България? Доклад на Световната банка, м. януари, 2012.

Европа 2020. Стратегия за интелигентен, устойчив и приобщаващ растеж. Съобщение на Комисията. http://www.minedu.government.bg/opencms/export/sites/mon/left_menu/strategies/

Cohesion Policy 2007-2013: Research and Innovation. http://www.europa.eu

##submission.downloads##

Опубліковано

2012-05-25