ІНСТРУМЕНТИ УПРАВЛІННЯ ЕКОНОМІЧНИМ РОЗВИТКОМ ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВ

Автор(и)

  • Г. М. Сєркова Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара, м. Дніпропетровськ, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.31498/2225-6407.11.2015.74774

Ключові слова:

економічний розвиток, промислові підприємства, управління, інструменти, класифікація

Анотація

Стаття присвячена дослідженню існуючих методів та інструментів до управління підприємством в цілому, а також можливостей їх застосування до вирішення проблем управління економічним розвитком промислових підприємств. В статті зроблено аналіз існуючих досліджень, який дозволив зробити висновок про те, що проблемі управління економічним розвитком від державного рівня до рівня підприємства приділяється значна увага вченими як в Україні, так і за кордоном. В статті зазначено, що вправне застосування інструментів управління дозволяє підприємству як адаптуватися до умов зовнішнього нестійкого середовища, так і суттєво допомагає керівникам у запобіганні невизначеності та забезпеченні сталого розвитку підприємства в цілому та економічного розвитку зокрема. Також в статті наведена систематизована та розвинена класифікація інструментів управління економічним розвитком промислових підприємств, яка показує прикладну цінність подальшої розробки ефективної стратегії управління економічним розвитком промислових підприємств. До числа аналітичних інструментів віднесено SWOT-аналіз, матрицю BCG, матрицю «McKinsey-GE», збалансовану систему показників (BSC), полікритеріальний метод діагностики розвитку підприємств та ін. Також зазначено, що управління економічним розвитком підприємств із застосуванням таких організаційно-аналітичних інструментів, як функціонального та процесно-структурованого, є виправданим і ефективним у сучасних економічних реаліях. При функціональному підході за основу приймається твердження про те, що будь-яка організаційна структура створюється для виконання завдань. При процесно-структурованому управлінні діяльність підприємства розглядають як сукупність взаємодіючих процесів, що протікають всередині організаційної структури і реалізовують поставлені цілі.

Біографія автора

Г. М. Сєркова, Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара, м. Дніпропетровськ

аспірант

Посилання

Бузько І. Р. Стратегічний потенціал і формування пріоритетів у розвитку підприємств : монографія / І. Р. Бузько, І. Є. Дмитренко, О. А. Сущенко – Алчевськ: Вид-во ДГМУ, 2002. – 243 с.

Система економічної безпеки: держава, регіон, підприємство: монографія / [за заг. ред. проф. Г. В. Козаченко]. – В 3-х т. – Т. 2. – Луганськ: ТОВ «Віртуальна реальність», 2012. – 318 с.

Самуляк В. Ю. Класифікація інструментів управління економічним розвитком промислових підприємств [Електронний ресурс] / Режим доступу: http://ena.lp.edu.ua:8080/bitstream/ntb/16964/1/232-Samulyak-380-382.pdf

Кузьмін О. Є. Основи менеджменту / О. Є. Кузьмін, О. Г. Мельник. – К: Академвидав, 2003 – 414 с.

Кічор В. П. Обґрунтування господарських рішень та оцінювання ризиків: навч. посіб. / В. П. Кічор, Р. В. Фещур, С. Й. Воробець, Н. Р. Яворська. – Львів: Видавництво «Раст-7», 2012. – 188 с.

Самуляк В. Ю. Аналітичні інструменти в управлінні економічним розвитком промислових підприємств: автореф. дис. канд. екон. наук: 08.00.04 / Віталій Юрійович Самуляк. – Львів: Б.в., 2013. – 26 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2015-06-25