СУЧАСНИЙ СТАН ТРАНСПОРТНОЇ ІНФРАСТРУКТУРИ УКРАЇНИ

Автор(и)

  • Т. Г. Логутова ДВНЗ «Приазовський державний технічний університет», м. Маріуполь, Ukraine
  • М. М. Полторацький ТОВ «Метінвест Холдинг», м. Київ, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.31498/2225-6407.12.2015.76032

Ключові слова:

транспорт, транспортна галузь, залізничний транспорт, автомобільний транспорт, вантажні перевезення

Анотація

У статті розглянуто понятійний апарат терміну «транспорт», його види та трактування поняття «єдина транспортна система України» у законодавчих актах та роботах вчених-економістів. Надано динаміку ємності транспортної галузі у ВВП України та визначено долю обсягів вантажних перевезень у ВВП у 2010 – 2015 рр. Виявлено головні чинники падіння обсягів перевезень до яких відносяться: значне падіння обсягів промислового виробництва внаслідок кон’юнктури зовнішніх ринків та зниження обсягів внутрішнього попиту з причини зменшення купівельної спроможності. Визначено складові елементи транспортного процесу: транспортно-експедиційні (приймання, паркування, маркування, видача вантажу представнику перевізника, короткочасне його збереження на проміжних складах, оформлення різного виду платні, передача вантажу з одного транспорту на інший, видача вантажу) та вантажно-розвантажувальні операції (навантаження вантажу на транспортні засоби, їх розвантаження, кріплення, замір та оформлення документів). Проілюстровано структуру вантажних перевезень транспортною галуззю України у 2015 р. та визначено, що лідерами з перевезень є залізничний (350 млн. тонн) та автомобільний транспорт (147,3 млн. тонн). Розглянуто структуру вантажних перевезень залізничним транспортом у 2014 р., в якому найбільшу долю мають перевезення вугілля та коксу (26%), руди залізної та марганцевої (23%) та будівельні вантажі (17%). Визначено, що найбільш ефективними є перевезення в прямому змішаному сполучені (декілька видів транспорту) та наведено авторську транспортну схему перевезень (на прикладі перевезення готової металургійної продукції ПАТ «Запоріжсталь» на експорт). Представлено економічні показники діяльності транспортної галузі у 2010 – 2014 рр., що відображають необхідність реформування та оновлення підходів до управління транспортною галуззю України.

Біографії авторів

Т. Г. Логутова, ДВНЗ «Приазовський державний технічний університет», м. Маріуполь

д.е.н., професор, зав. кафедрою інноватики та управління

М. М. Полторацький, ТОВ «Метінвест Холдинг», м. Київ

фінансовий аналітик

Посилання

Транспортна система [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://ua-referat.com.

Поняття транспорту і транспортної системи України. Транспортне право. Правознавство [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://studentam.net.ua/content/view/6079/93/.

Державна служба статистики України [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://ukrstat.gov.ua/.

Зеркалов Д. Основні поняття, характеристика видів транспорту / Д. Зеркалов [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zerkalov.org.ua/node/2482.

Мозолевич Г.Я., Мацапура Ю.В., Юхіна Б.О. Аналіз стану та проблем залізничного транспорту України / Г.Я. Мозолевич, Ю.В. Мацапура, Б.О. Юхіна [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://eadnurt.diit.edu.ua/bitstream.

Давидова Т.В. Аналіз інвестиційної привабливості залізничного транспорту України / Т.В. Давидова // Вісник НТУ «ХПІ» – 2012. – № 56 (962) – С. 43-48.

##submission.downloads##

Опубліковано

2015-12-04