ПОДАТКОВА КУЛЬТУРА ЯК ДЕТЕРМІНАНТА СУЧАСНОГО ОПОДАТКУВАННЯ В УКРАЇНІ

Автор(и)

  • Г. Ю. Кучерова Класичний приватний університет, м. Запоріжжя, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.31498/2225-6407.12.2015.76051

Ключові слова:

податкова культура, податковий продукт, тіньова економіка, контрольно-перевірочна робота, податкова дисципліна.

Анотація

В статті здійснено спробу розкрити зміст поняття податкової культури крізь призму фінансово-економічних та психолого-соціологічних поглядів, в результаті чого виявлено багатоаспектність та складність даної категорії, яка представляє собою систему знань, цінностей, уявлень, що існують у свідомості громадян та формується на податкових традиціях, сукупність яких обумовлює форму міжсекторної взаємодії платників податків з державними інститутами з приводу оподаткування. З метою формування загальної картини щодо стану податкової культури в Україні здійснено аналіз показників тіньової економіки та контрольно-перевірочної роботи Департаменту податкового та митного аудиту, в результаті чого продемонстровано недостатній рівень податкової дисципліни суб’єктів підприємницької діяльності в умовах послаблення адміністративного тиску держави.  Саме тому сумніву підлягає ствердження, що зниження адміністративного тиску на платників податків сприяє розвитку сумлінності сплати податків. Доведено, що як результатом, так і передумовою формування податкової культури виступає податковий продукт, який запропоновано розглядати як фінансовий (речовий та неречовий) та інтелектуальний (речовий та неречовий) результат людської праці, що задовольняє соціально-економічні потреби суспільства шляхом власного формування та перерозподілу.  Зроблено припущення, що податкова культура в Україні сформувалася та відповідає достатньому рівню, проте, відображає не розвиток державності, а засоби виживання суб'єктів на тлі задоволення окремих комерційних інтересів. Тому, з метою формування податкової культури, що  відповідає умовам державності, пропонується досліджувати її  не окремо, а з позиції взаємозв’язку «податкова культура – податковий продукт».

Біографія автора

Г. Ю. Кучерова, Класичний приватний університет, м. Запоріжжя

к.е.н., доцент

Посилання

План заходів щодо виконання Стратегічного плану розвитку Міністерства доходів і зборів на 2013-1018 [Електронний ресурс]. – Режим доступу http://zakon5.rada.gov.ua/laws/show/869-2013-%D1%80

Nerre B. Do social and cultural norms matter? – The Concept of Tax Culture / B. Nerre [Electronic source]. – Mode of access : http://www.worldbank.org/publicsector/pe/Tax/norms/pdf.

Башинський І.А. Податкова культура: генезис та сталі погляди на зміст поняття / І.А. Башинський // Вісник АМСУ. Серія: «Державне управління». – 2014. – № 1 (10). – С. 7-14.

Ручкіна В.М. Формування податкової культури в Україні та аналіз її складових частин / В.М. Ручкіна // Економіка промисловості. – 2013. – № 1-2 (61-62). – С. 194-200.

Письменний В.В. Податкова культура в умовах демократизації суспільства / В.В. Письменний // Українська наука: минуле, сучасне, майбутнє. – 2005. – № 10. – С. 231-239.

Основні показники контрольно-перевірочної роботи Департаменту податкового та митного аудиту за січень-вересень 2015 року [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://sfs.gov.ua/diyalnist-/pokazniki-roboti/kontrolno-perevirochna-robota.xls.

Тенденції тіньової економіки в Україні: [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.me.gov.ua/Documents/Download?id=da243606-8d4b-49f5-9fa4-34994d5db4d2.pdf.

Кубаєвський М. Економічна культура у трансформаційному процесі // Вісник ТДЕУ. – 2006. - №4. – С.104-116.

Агеев А. Предпринимательство: проблемы собственности и культуры. – М.: Наука, 1991. – с. 112.

Сіренко С.М. Державне фінансування сфери культури як чинник формування та розвиток суспільної свідомості українців / С.М. Сіренко // Світ фінансів. - №1. – 2015р. – с. 193-203

Офіційний сайт вільної енциклопедії «Вікіпедія» [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://uk.wikipedia.org/wiki/Продукт_Економіка

Каган М.С. Общее представление о культуре. // Введение в культурологию: Курс лекций./ Под ред. Ю.Н. Солонина, Е.Г. Соколова Санкт-Петербург, 2003.  C.6-14.

##submission.downloads##

Опубліковано

2015-12-03