ПРОГНОЗУВАННЯ РОЗВИТКУ ПРОМИСЛОВОСТІ УКРАЇНИ

Автор(и)

  • Оксана Ярошевська к.е.н., доцент, Класичний приватний університет, м. Запоріжжя, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.31498/2225-6407.12.2015.82064

Ключові слова:

промисловість, прогнозування, чинники-індикатори, регресійна модель, заробітна плата, витрати, індекс споживчих цін.

Анотація

В статті розглянуто актуальні питання прогнозування розвитку промислової галузі України. З широкого спектру впливу різноманітних чинників на розвиток промислової галузі України  обрано показники чистого доходу (виручки) від реалізації промислової продукції як регресанда та показники середньомісячної заробітної плати, індекс споживчих цін та витрати галузі як регресори. На базі виробничої функції Кобба-Дугласа обґрунтовано множинну модель регресії розвитку промислової галузі України. Доведено, що показник чистого доходу (виручки) від реалізації продукції промислової галузі зросте на 0,931%, якщо одночасно зростуть рівні показників чинників – індикаторів на 1%. Отримане рівняння множинної регресії є досить точним, а тому побудована економетрична модель відповідає наявним емпіричним даним і описує майже 97% вихідних даних. З ймовірністю 95% стверджено, що побудована багатофакторна регресійна модель у цілому є статистично значущою та точною, коефіцієнт кореляції є достовірним.

Посилання

Аналіз тенденцій розвитку промисловості України [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://dspace.uabs.edu.ua/jspui/bitstream/1234567 89/6218/1/_Analz_tendenci_rozvitku_promislovost.pdf

Офіційний сайт Державного комітету статистики [Електронний ресурс]. – Режим доступу: www.ukrstat.gov.ua.

Федулова Л.І. Тенденції та перспективи розвитку промисловості України [Електронний ресурс]. — Режим доступу: http://dspace.nbuv.gov.ua _/bitstream/handle/123456789/2817/st_43_8_NEW.pdf?sequence=4.

Лещинський О.Л. Економетрія: навч. посібник для студ. вищ. навч. закл. / О.Л. Лещинський, В.В. Рязанцева, О.О. Юнькова. – К.: МАУП, 2003. – 208 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2015-12-03