ПОРІВНЯЛЬНИЙ АНАЛІЗ ЛЮДСЬКОГО РОЗВИТКУ ЩОДО ОСІБ З ОБМЕЖЕНИМИ МОЖЛИВОСТЯМИ В УКРАЇНІ ТА КРАЇНАХ ЄС

Автор(и)

  • Оксана Єлісєєва Дніпропетровський національний університет ім. Олеся Гончара, Ukraine
  • Катерина Пітірякова магістр, Дніпропетровський національний університет ім. Олеся Гончара, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.31498/2225-6407.12.2015.82365

Ключові слова:

інвалідність, соціальний захист інвалідів, допомога держави інвалідам, інваліди у суспільстві.

Анотація

У статті досліджується людський розвиток осіб, що мають категорію інвалідності. Був здійснений аналіз загальної чисельності людей з обмеженими можливостями, а також  за статевою ознакою у розрізі країн ЄС та України.  Висвітлені особливості соціального стану людей з обмеженими можливостями, дана кількісна характеристика осіб, що мають роботу та отримують державну допомогу. Був проведений порівняльний аналіз  програм, розроблених державами, спрямованих на покращення рівня життя людей з інвалідністю. Основною метою таких програм є подолання соціальних бар’єрів, забезпечення комфорту під час переміщення у транспорті, підвищення рівня доступності до освіти та конкурентоспроможності на ринку праці. Дана стаття містить аналітичний огляд державних коштів, що виділяються на виконання цих програм, а також порівняльну характеристику коштів, що виділяються у якості допомоги особам з інвалідністю у країнах ЄС та Україні, зроблено прогноз обсягів фінансування для програм розвитку. У даній роботі також надана оцінка рівня інтеграції громадян з обмеженими можливостями у суспільство у сучасних умовах, наведені та порівняні програми вирішення проблем інвалідності у країнах ЄС та Україні.

Біографія автора

Оксана Єлісєєва, Дніпропетровський національний університет ім. Олеся Гончара

д.е.н., професор

Посилання

Богданов С. Соціальний захист інвалідів. Український та польський досвід / С. Богданов, наук. ред. О. М. Палій. – К. : Вид-во Соломії Павличко “Основи”, 2002. – 93 с.

Врегулювання проблемних питань працевлаштування та захисту прав інвалідів у сфері праці : практ. посіб. / уклад. О. В. Бабак, І. В. Гладка, Н. М. Малиновська, В. Й. Скаковська ; за заг. ред. В. М. Дьяченка, М. Л. Авраменка. – К. : “Ун-т Україна”, Всеукр. центр професійної реабілітації інвалідів, 2007. – 156 с.

Теплова Н. А. Світовий. Досвід методології та принципів державного управління у сфері адаптації інвалідів / Н. А. Теплова // Ефективність державного управління : зб. наук. пр. – 2009. – Вип. 18/19. – С. 203-209.

Гончаров А. В. Соціальний захист як правова категорія / А. В. Гончаров // Правова держава : історія, сучасність та перспективи формування в Україні : всеукр. наук.-практ. конф., 24 квітня 2009 р., Запоріжжя : у 2 ч. – Запоріжжя, 2009. – Ч. 1. – С. 51–53.

5. Офіційний сайт Державної служби статистики України [Електронний ресурс]. –Режим доступу: http://ukrstat.gov.ua

Офіційний сайт Європейської статистики України [Електронний ресурс]. –Режим доступу: http://ec.europa.eu

Офіційний сайт Міністерства сім’ї, молоді та спорту [Електронний ресурс]. –Режим доступу: http://dsmsu.gov.ua

Про становище інвалідів в Україні. Національна доповідь / Мінпраці України, Держ. установа “Наук.-дослід. ін-т соц.-труд. відносин”. – К., 2008. – 200 с.

Постанова Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку забезпечення санаторно-курортними путівками деяких категорій громадян структурними підрозділами з питань соціального захисту населення районних, районних у мм. Києві та Севастополі держадміністрацій, виконавчими органами міських рад» від 22 лютого 2006 р. №187, м.Київ.

##submission.downloads##

Опубліковано

2015-12-03