ПРОБЛЕМИ ФІНАНСУВАННЯ ЕНЕРГОЗБЕРІГАЮЧИХ ПРОЕКТІВ В УМОВАХ ЕКОНОМІЧНОЇ КРИЗИ

Автор(и)

  • Альберт Кругляк к.е.н, менеджер Управління розвитку корпоративного бізнесу Банк «Кредит Дніпро», м. Дніпропетровськ, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.31498/2225-6407.12.2015.82377

Ключові слова:

криза, інвестиції, підприємство, енергозбереження, проект, фінансування.

Анотація

В даний час енергозберігаючі технології є одним з ключових напрямків розвитку енергетичної політики держави. Не секрет, що українська економіка характеризується надмірною енергоємністю, що робить її неконкурентоспроможною порівняно не тільки з розвиненими європейськими, але навіть з економіками найближчих сусідів зі Східної Європи. Необхідними заходами щодо забезпечення економії енергії є: ліквідація технологічної відсталості вітчизняної промисловості, оснащення підприємств новим енергозберігаючим обладнанням, модернізація сфери ЖКГ, впровадження енергозберігаючих технологій у домогосподарствах, залучення в енергозбереження належного обсягу інвестицій. Дана стаття ставила за мету окреслити основні проблеми, що виникають у вітчизняних підприємств під час залучення фінансування енергозберігаючих проектів. Можна виділити наступні групи проблем, які супроводжують промислові підприємства в процесі організації фінансування інвестиційних енергозберігаючих проектів у теперішній час:

1. Відсутність довгострокових кредитних ресурсів у більшості комерційних банків.

2. Відсутність у комерційних банків методології роботи з цим типом інвестиційних проектів.

3. Погана якість підготовки економічного обґрунтування проектів.

4. Відсутність дієвої державної підтримки у цій галузі (податкові пільги, компенсація витрат на впровадження проекту та інше).

Автором пропонуються шляхи подолання цих перешкод у втіленні енергозбереження як одного з антикризових заходів.

Посилання

Про енергозбереження : Закон України від 01.07.1994 р. № 74/94-ВР // Проблеми енергозбереження. Національна академія наук України. – 1995. – № 1.

Розпорядження Кабінету Міністрів України від 25.11.2015 № 1228-р "Про Національний план дій з енергоефективності на період до 2020 року"

Н.Н. Сергеев Реализация концепции эффективных энергосберегающих проектов на промышленных предприятиях. Вестник АГТУ. Серия: Экономика. 2012г. №2.

Діяк І.В. Енергозбереження: реалії сьогодення /І.В. Діяк// Дзеркало тижня.-№21-2008.- С.9.

Сердюк Т.В. Організаційно-економічний механізм енергозбереження в промисловості / Вінницький національний технічний ун-т. – Вінниця : УНІВЕРСУМ – Вінниця, 2005. – 154 с.

http://www.ukrstat.gov.ua/ - офіційний сайт Держкомстату України.

##submission.downloads##

Опубліковано

2015-12-03