Процеси ресурсозбереження промислових підприємств в сучасних умовах.

Автор(и)

  • Наталя Євгенівна Вітка Дніпропетровський національний університет ім. Олеся Гончара, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.31498/2225-6407.12.2015.95867

Ключові слова:

ресурсозбереження, ресуросомісткість, система, промислові підприємства, ефективність, ресурси.

Анотація

В статті розглянуто ресурси промислових підприємств України як основні елементи виробничого потенціалу та як об’єкт дослідження в системі зниження витрат. Основними видами ресурсів, що взаємодіють на промисловому підприємстві є: матеріальні, енергетичні, трудові, виробничі, фінансові та інформаційні, які об'єднуються в дві основні групи – природні і технічні. Основними ознаками всіх видів ресурсів є їх потенційна можливість участі у виробничому процесі, де вони трансформуються в продукцію, а також відносна обмеженість. Обмеженість ресурсів створює протиріччя між можливостями і інтересами господарської системи, що вирішується пошуком резервів поліпшення використання ресурсів. В статті наведено напрями ресурсозбереження в рамках підвищення економічної ефективності такі як: зниження енерго- і матеріаломісткості продукції, скорочення і ліквідація витрат сировини та енергії, поліпшення якості продукції, ресурсозабезпечення виробництва за рахунок розширення залучення вторинних ресурсів в господарський обіг. В статті запропоновано систему ефективного ресурсозбереження промислового підприємства, основними компонентами якої є: прийняття управлінського рішення ресурсозбереження на підприємстві, оцінка потенціалу ресурсозбереження, планування рівня ресурсозбереження на підприємстві, організація управління ресурсозбереженням, стратегічний контролінг ресурсозбереження, моніторинг ресурсоспоживання, оцінка ефективності використання ресурсів. Встановлено, що головними перешкодами, що заважають розвитку ресурсозбереження на промислових підприємствах є: висока вартість енергоносіїв, відсутність можливості залучення додаткових фінансових ресурсів для модернізації устаткування, відсутність реалізації оперативних резервів ресурсозбереження, які не вимагають значних витрат, неефективне державне регулювання процесу ресурсозбереження. Запропоновано шляхи вирішення проблем запровадження ресурсозбереження на підприємстві: комплексний розгляд системи економії ресурсів, розробка мотиваційної системи ресурсозбереження, державна підтримка ресурсозбереження на практичному, а не тільки стратегічному рівні, проведення процесу оптимізації структури ресурсовикористання.

Біографія автора

Наталя Євгенівна Вітка, Дніпропетровський національний університет ім. Олеся Гончара

к.е.н., доцент, доцент кафедри статистики, обліку та
економічної інформатики

Посилання

Шаповал А. І., Шаповал А. О. А Методичні підходи до формування ефективної системи управління ресурсозбереженням на підприємстві / . І. Шаповал, А. О. Шаповал1 // Електронний ресурс - http://essuir.sumdu.edu.ua/bitstream/123456789/3562/1/ACF07B18d01.pdf

Нижник В. М., Шумовецька Т. В. Шляхи підвищення конкурентоспроможності вітчизняних підприємств / В. М. Нижник, Т. В. Шумовецька // Вісник Хмельницького національного університету 2012. - № 3. - T. 3 – C.100-102.

Баландіна І. С. Принципи формування потенціалу ресурсозбереження На підприємствах у сучасних умовах / І. С. Баландіна // БизнесІнформ. – 2012. - №11. – С. 141-143.

Бондарчук Л.О. Ресурсозбереження як напрям підвищення ефективності діяльності підприємства / Л.О. Бондарчук // Управління розвитком. – 2012. – № 1 (122). – С. 94–95.

##submission.downloads##

Опубліковано

2015-12-03