Концептуальні підходи до визначення сутності інвестиційного проекту та його життєвого циклу.

Автор(и)

  • Олена Валеріївна Ястребова Класичний приватний університет, м. Запоріжжя, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.31498/2225-6407.12.2015.95869

Ключові слова:

інвестиційний проект, життєвий цикл проекту, мережевий графік, бізнес план, витрати, доходи, ефективність інвестиційного проекту.

Анотація

У статті проведено дослідження сутності поняття інвестиційного проекту та його життєвого циклу. Виявлено світові тенденції розвитку інвестиційної діяльності підприємств. Узагальнено визначення сутності поняття інвестиційного проекту різних науковців, які трактують інвестиційний проект, як основний документ, що визначає необхідність здійснення реального інвестування, в якому в загальноприйнятій послідовності розділів викладаються основні характеристики проекту та фінансові показники, пов’язані з його реалізацією. Визначають, що проект (інвестиційний проект) підприємства, організації, виробничої потужності, комплексу чи об’єкта – це повний комплект організаційно-технічних і фінансово-економічних документів та заходів. Підкреслюють, що інвестиційний проект - це обґрунтування економічної доцільності, обсягу і термінів здійснення капітальних вкладень, у тому числі необхідна проектно-кошторисна документація, розроблена відповідно до законодавства та затверджених в установленому порядку стандартів (нормами і правилами), а також опис практичних дій з реалізації інвестицій (бізнес план). Запропоновано авторське трактування розмежування на фази життєвого циклу інвестиційного проекту за допомогою мережевих моделей здійснення проекту. Узагальнюючи наукові підходи, зроблено висновок, що «життєвий цикл» інвестиційного проекту – це відображення розвитку проекту від моменту зародження ідей створення проекту до моменту його закінчення за певний проміжок часу, проходить ряд логічно пов`язаних операцій (фаз), призначених для досягнення заданого результату в межах проекту, що можна представити в ланцюгах мережевих моделей в фазах інвестиційного проекту.

Біографія автора

Олена Валеріївна Ястребова, Класичний приватний університет, м. Запоріжжя

викладач

Посилання

Бардиш Г.О. Проектне фінансування : підручн. (2-ге вид.) / Г. О. Бардиш. – К. : Алерта, 2008. – 463 с.

Бочаров В.В. Инвестиции : учебн. для вузов (2-ед.) / В. В. Бочаров. – СПб. : Питер, 2009. – 384 с.

Грідасов В.М. Інвестування: навчальний посібник / В.М. Грідасов, С.В. Кривченко, О.Є. Ісаєва. — К.: Центр навчальної літератури, 2004. – 164 с.

Колтынюк Б.А. Инвестиции: учебник / Б.А. Колтынюк — СПб.: Изд-во Михайлова В.А., 2003. — 848 с.

Непомнящий Е.Г. Инвестиционное проектирование : Учебное пособие. / Е.Г. Непомнящий. – Изд-во Таганрог : ТРТУ, 2003. - 262 с.

Пересада А. А. Проектне фінансування: підручник / А.А.Пересада, Т.В. Майорова, О.О. Ляхова. — К.: КНЕУ, 2005. — 736 с.

Чиненов М.В. Инвестиции : учебное пособие / М.В. Чиненов и [др.] ; под ред. М.В. Чиненова. – М.: КНОРУС, 2007. – 248 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2015-12-03