Особливості реалізації функцій заробітної плати в кризових умовах.

Автор(и)

  • Крістіна Павлівна Якименко Донецький національний університет, м. Вінниця, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.31498/2225-6407.12.2015.95940

Ключові слова:

заробітна плата, криза, наслідки, мотивація, зайнятість, продуктивність праці, тінізація

Анотація

В статті розглянуто основні функції реалізації заробітної плати та проаналізовано їх тенденції в сучасних умовах. В рамках реалізації відтворювальної функції досліджено динаміку рівня мінімальної заробітної плати в Україні, порівняно динаміку рівня мінімальних заробітних плат в країнах Європейського Союзу та визначено, що в останні роки темп рости мінімальної заробітної плати стрімко знижується відносно курсу гривні до долара. З боку мотиваційної функції розглянуто темпи зростання реальної середньої заробітної плати та її вплив на продуктивність праці, встановлено, що зі зниженням темпів росту реальної заробітної плати спостерігається і зниження продуктивності праці. Розглянуто структуру зайнятості населення за видами економічної діяльності в Україні з позиції функціонування регулювальної функції. При розгляданні реалізації соціальної функції заробітної плати проаналізовано структуру елементів витрат на робочу силу в Україна та країнах ЄС. В результаті аналізу основних тенденцій заробітної плати визначено особливості реалізації функцій заробітної плати в кризових умовах. В статі визначені основні наслідки впливу кризи на заробітну плату: заморожування та зменшення обсягів заробітної плати, стримування росту рівня мінімальної заробітної плати та стрімке зниження рівня мінімальної заробітної плати відносно курсу долара, зниження темпів росту реальної заробітної плати і, як наслідок, зниження продуктивності праці, зростання заборгованості із виплат заробітної плати, зростання обсягів тіньової економіки.

Біографія автора

Крістіна Павлівна Якименко, Донецький національний університет, м. Вінниця

аспірантка

Посилання

Башнянин Г.І., Лазур П.Ю., Медведєв В.С. Загальна економічна теорія. Підручник для студентів економ. спеціальностей вищих навч. закладів. – К.: Ніка – Центр Ельга, 2003. – 527 с.

Офіційний веб-сайт Міністерства фінансів України. [Електронний ресурс] Доступний http://minfin.com.ua/.

Офіційний веб-сайт Державної служби статистики України. [Електронний ресурс] Доступний http://www.ukrstat.gov.ua/.

Офіційний веб-сайт статистичної служби Європейського союзу Eurostat. [Електронний ресурс] Доступний http://ec.europa.eu/eurostat.

Куліков Г. Т. Заробітна плата в кризовий період у контексті її впливу на трудовий потенціал Г. Т. Куліков // Економіка і прогнозування. - 2011. - № 3. - С. 80-94. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/econprog_2011_3_8.

Кузяків О. Політика заробітної плати на підприємствах: до- та пост- кризові характеристики / О. Кузяків // Дослідження ділової думки. Промисловість. – 2010. - №2 (10). - Режим доступу:http://www.ier.com.ua/ua/publications/special_researches?pid=2619.

Wages and working conditions in the crisis // Eurofound. - Режим доступу: http://www.eurofound.europa.eu/sites/default/files/ef_files/docs/ewco/tn1203015s/tn1203015s.pdf.

##submission.downloads##

Опубліковано

2015-12-03